Gezien het grote succes van de eerste editie, krijgt de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs in 2019 een vervolg. Nieuw is dat de prijs, waarbij het publiek de winnaar bepaalt, dit jaar bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. 

Over de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs werd vorig jaar gelanceerd ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het grootste kunsttijdschrift van Nederland. De Tentoonstellingsprijs is een publieksverkiezing: een vakjury selecteert uit het tentoonstellingsaanbod een top 10, waarna het publiek de winnaar bepaalt. In aanmerking komen tentoonstellingen die in de periode augustus 2018 t/m juli 2019 te zien zijn in een Nederlands museum. De verkiezing geeft meer inzicht in de drijfveren van mensen om tentoonstellingen te bezoeken. Winnaar van de eerste editie is de tentoonstelling ‘Nineveh’ van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De verkiezing wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie. Nieuw is de geldprijs voor het winnende museum van € 10.000. Onder het stemmende publiek wordt dit jaar een reis verloot voor twee personen naar Madrid, Rome of Florence door SRC Reizen.

Vakjury
Een vakjury bepaalt de 10 genomineerde tentoonstellingen. Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, is juryvoorzitter. De andere juryleden zijn Peter van Duinen, directeur Vrije Academie, en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift.

Stemprocedure en uitreiking
Eind augustus 2019 worden de 10 genomineerde tentoonstellingen bekend gemaakt door de juryleden. Hierna krijgt het publiek een maand de kans een stem uit te brengen op hun favoriet. In oktober 2019 wordt de tentoonstelling met de meeste stemmen bekend gemaakt tijdens een publieksdag.

Over Museumtijdschrift
Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland, biedt een unieke mix uit het tentoonstellingsaanbod, van kunst, fotografie tot erfgoed en design, en van vroeger tot nu. Bij ieder nummer verschijnt als bijlage de meest complete tentoonstellingsagenda van Nederland.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleert het Cultuurfonds bijzondere initiatieven en talent. www.cultuurfonds.nl

Over de Vrije Academie
De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. www.vrijeacademie.nl

Over SRC Reizen
SRC Reizen is al 35 jaar dé reisorganisatie voor culturele reizen. Vakanties worden begeleid door de beste reisleiders en plaatselijke gidsen. www.src-reizen.nl