Antonio Mancini, Oceanië, Artemisia Gentileschi, Maria Stuart: het voorjaarsnummer van Museumtijdschrift staat in het teken van ontdekkingen.

Hij was de ‘grootste levende schilder’ van zijn tijd, Antonio Mancini. De Italiaan worstelde met armoe en depressie, en experimenteerde erop los. Tegenwoordig wordt zijn naam niet meer in een adem genoemd met groten der aarde als Monet en Cézanne. Terecht? Dat ziet u in De Mesdag Collectie in Den Haag, met een voorproefje in dit nummer.
Oceanië is een enorm rijk van eilanden in de Grote Oceaan. De diverse godenbeelden, maskers, kano’s en andere objecten hebben naast ambachtelijke kwaliteit ook een grote beeldende rijkdom, schrijft onze auteur Stefan Kuiper. Niet voor niets vindt het Museumtijdschrift-arrangement plaats in Museum Volkenkunde in Leiden.

Naast het eerbetoon aan videopionier Nam June Paik in het Stedelijk Museum Amsterdam, besteedt dit nummer ruim aandacht aan vrouwelijke kunstenaars. Een must-see is het overzicht van de zeventiende-eeuwse Artemisia Gentileschi in Londen. Met haar prachtige barokke schilderijen stak ze menig mannelijke kunstenaar naar de kroon. Overeenkomstig het motto ‘seks sells’ schuwde ze het niet om een flinke portie erotiek in te zetten.
Ook eeuwgenoot Maria Stuart krijgt dit voorjaar de eer die haar toekomt, zij het als opdrachtgever. Kunstmuseum Den Haag maakt samen met Paleis Het Loo een reconstructie van haar royale collectie Delfts blauw, van metershoge bloempiramides tot borstbeelden, Dutch Design avant la lettre.

Met de onvolprezen column van Oek de Jong en de papieren tentoonstellingsagenda, brengt dit voorjaarsnummer de rijkdom aan tentoonstellingen bij u thuis.

Museumtijdschrift 2 is vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 10 maart te koop in de winkel.