Tijdens de donkere nachten van dit najaar organiseert de Hortus Amsterdam weer de Nachtcolleges. Samen met uw ‘medestudenten’ schuift u aan in het Kaslokaal midden in de donkere tuin. Op 4 oktober, 8 november en 6 december zijn er verschillende colleges met ieder een actueel thema rond het onderwerp stadsnatuur. Meld u snel aan, de college banken zitten in een razend tempo vol.

Donderdag 4 oktober – De Stadsecoloog
Door stadsecologen Geert Timmermans en Anneke Blokker
Maak tijdens dit Nachtcollege kennis met de stadecologen van Amsterdam, Geert Timmermans en Anneke Blokker. Zij verzamelen dagelijks gegevens over in de stad voorkomende plant- en diersoorten. Want wist u dat in Amsterdam al meer dan 10.000 dier- en plantensoorten leven? Stadsecologen signaleren belangrijke trends en ontwikkelingen met als doel alle verschillende soorten op een goede manier samen te laten leven.

Donderdag 8 november –  Stadsnatuur maken
Door Jacques Vink, architect bij Ruimtelab en specialist op het gebied van ‘natuur inclusief bouwen’
De stad is een rijke biotoop met een verrassend grote diversiteit. Maar de stadsnatuur is ook kwetsbaar. Door rekening te houden met stadsnatuur in de stedenbouw en de architectuur kan een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving voor mens, dier en plant ontstaan. Om die reden slaan ontwerpers en biologen de handen ineen. Er zijn tal van mogelijkheden: denk aan groene gevels met nestkasten, een vleermuistoren in het park of een polderdak op een kantoorpand. Hoe maakt u uw buurt ‘natuur inclusief’?

6 december – Evolutie in de stad
Door Menno Schilthuizen, evolutiebioloog en – onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden
In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen, meer ruimte van en in de natuur. Menno Schilthuizen is auteur van het boek Darwin in de Stad. Wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. En zelfs een veel snellere wending dan Darwin ooit had kunnen voorspellen. De stad is een plek biodiversiteit verdwijnt, maar waar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

De Nachtcolleges duren van 20:00 uur tot 22:00 uur. Deelname bedraagt € 12,50 inclusief entree en een gratis drankje. Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-.  Kaartverkoop en meer informatie op de website van Hortus Amsterdam.

Bron: persbericht Hortus Amsterdam
Beeld: college door Norbert Peters. Bron: persbericht Hortus Amsterdam