Zaterdag 22 februari is de Vordemberge Gildewart Award 2020 uitgereikt in Den Haag. De stimuleringsprijs voor kunstenaars onder de 35 jaar is gewonnen door Nadia Guerroui. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 50.000 Zwitserse Francs (ca. 48.000 euro) dat zij het komende jaar vrij mag besteden. Daarnaast heeft de jury een Price of recognition (10.000 Zwitserse Francs) toegekend aan Eva Giolo. Een groepstentoonstelling met werken van de winnaar en alle genomineerden is tot en met 5 april te zien in GEM.

De jury waardeert hoe de kunstenaar speelt met de grens tussen binnen en buiten en daarmee de perceptie van de toeschouwer intensiveert. Met eenvoudig semi-transparant textiel maakt zij een kunstwerk dat je beter laat kijken naar de veranderende lichtinval gedurende de dag of de kleurschakeringen van materiaal of mensen in beweging; verschijnselen die we allemaal kennen, maar die ons bijna niet meer opvallen en nauwelijks zijn vast te leggen in woorden of een foto. Haar installatie roept verstilling en contemplatie op, en brengt zo de poëtische kwaliteiten van onze omgeving aan het licht.

Nadia Guerroui (1988) woont en werkt in Brussel. Zij volgde een beeldende kunst opleiding aan L’École nationale supérieure des arts visuels de La Cambre, Brussel (2012). Haar werk was onder meer te zien in Shibukawa (Japan), Istanbul, Zurich, Antwerpen en Brussel.

Price of Recognitio
Vanwege de hoge kwaliteit van alle deelnemers heeft de jury besloten om ook een Price of Recognition uit te reiken ter bevordering van de artistieke ontwikkeling van talent. Eva Giolo (1991) is de winnaar van deze prijs, een geldbedrag ter waarde van 10.000 Zwitserse Francs, voor haar twee recente films A Tongue Called Mother (2019) en For the Taste of Tangerines (2019).

Eva Giolo woont en werkt in Brussel. Ze studeerde Schone Kunsten aan de afdeling Media Arts van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KASK) in Gent en het Kanazawa College of Art in Japan en voltooide ook een muziekopleiding aan het Institute of Contemporary Music in Londen. Door haar camera te richten op alledaagse taferelen, scènes die lijken op voetnoten uit een persoonlijke familiegeschiedenis, wil zij het ongeziene een gezicht geven. Dit leidt tot intieme films waarin de grens tussen documentaire en fictie vervaagt. Altijd gaan de verhalen over liefde, verlies en de wonderbaarlijke grilligheid van het geheugen.

Ook Salim Bayri, Deborah Bowmann, Bob Eikelboom, Ricardo van Eyk, Sharon Van Overmeiren, Emma van der Put, Dan Walwin en Charlott Weise waren voor de Vordemberge Gildewart Award 2020 genomineerd. Alle finalisten hebben in Nederland of België een opleiding aan een kunstacademie of hogere kunstopleiding genoten. Ze zijn gekozen door vijf onafhankelijke scouts uit het hedendaagse kunstenveld in Nederland en België en beoordeeld door een internationale jury op basis van werk dat wordt tentoongesteld in GEM.

Over de Vordemberge Gildewart Award
De prijs is een initiatief van de Vordemberge-Gildewart Stichting, opgericht ter nagedachtenis van de Duitse kunstenaar en in het leven geroepen door diens weduwe Ilse Engelina Leda. Sinds 1983 wordt de prijs jaarlijks uitgereikt in telkens een ander Europees land. Nederland is twee keer eerder gastland geweest, in 1989 en in 2000, met Guido Geelen en Mark Manders als respectievelijke winnaars.

De samenwerking met de stichting past binnen de traditie van het GEM, de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst van Kunstmuseum Den Haag, om opkomende kunstenaars voor het voetlicht te brengen. Daarbij legt het museum nadrukkelijk een link met de eigen collectie, die onlangs is verrijkt met een werk van Friedrich Vordemberge-Gildewart. Deze nieuwe aanwinst, getiteld Konstruktion No. 5, vormt het middelpunt van een tentoonstelling in de Mondriaan & De Stijl-vleugel van het museum.

Jury
De jury van de Vordemberge Gildewart Award 2020 bestaat uit Andreas Meier, Volker Rattemeyer, Isabelle Krieg, Max Mayer, Roman Zieglgänsberger, Delfina Jalowik, David Juda en Arta Valstar-Verhoff.

Bron: Persbericht Kunstmuseum Den Haag
Beeld:
Nadia Guerroui winnaar Vordemberge Gildewart Award 2020