Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober krijgen jong & oud de kans om in de wondere wereld van de archeologie te stappen. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open, nieuwe vondsten worden onthuld en op verschillende plaatsen mag het publiek ook zelf z’n handen vuilmaken.

Van Napoleontisch tentenkamp, WOII bunker tot Leiden Underground
Meer dan 200 organisaties laten met een gevarieerd programma zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt tijdens de 3de editie van de Archeologiedagen. In Austerlitz kan een bezoek worden gebracht aan een (deel van een) archeologisch terrein (3km lang en 500m breed) dat uniek is in Nederland. Binnenkort starten daar opgravingen naar de resten van een Frans legerkamp uit 1804. Ooit bivakkeerden er 18.000 soldaten, compleet met houten barakken, waterputten, bakkerijen, slagerijen en pottenbakkerijen.

Archeologie van de Tweede Wereldoorlog staat steeds meer in de belangstelling. In Limburg (Melick) wordt een vrijwel intacte R703 anti-tankbunker uit WOII geopend, die normaal gesloten is voor publiek.In Leiden vertelt de conservator van het RMO over het onlangs verworven zwaard van Ommerschans, een van de meest zeldzame stukken uit de prehistorie. Liever underground? Daal dan af met een archeoloog in de Leidse stadskelders uit de 14e en 15e eeuw.

Ook dit jaar kan de actieveling weer aan de slag: het dateren van scherven in o.a. Honselersdijk en Sassenheim, speuren naar een schat met een metaaldetector in Swalmen of eigen vondsten laten determineren bij een van de Archeohotspots. Speciaal voor (groot)ouders en kinderen: ‘Op ontdekkingstocht in de bodem’ tijdens de familiedag in Echt-Susteren, vuur maken met een vuurboog in Westland, leer alles over Cees de Steenmantijd in Hoogwoud of los het mysterie op van de archeo-escape room in het Allard Pierson Museum te Amsterdam.

Het volledige programma is te vinden op: www.archeologiedagen.nl/programma (dagelijks komen er nieuwe activiteiten bij).

Bron: Persbericht Nationale Archeologiedagen
Beeld: Archeologiedagen 2016