De BankGiro Loterij Museumprijs 2020 gaat naar Naturalis Biodiversity Center. Met een overtuigende 47% van de publieksstemmen sleepte het museum de prijs in de wacht, die dit jaar als categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’ had. Door de prijs te winnen ontvangt het museum 100.000 euro.

In totaal werden er dit jaar 84.176 stemmen uitgebracht. De andere twee genomineerden, het Mauritshuis in Den Haag en Eye Filmmuseum in Amsterdam, eindigden met respectievelijk 35% en 19% van de stemmen.

Museumdroom komt uit
Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center, dat dit jaar zijn tweehonderdjarige bestaan viert: “Wat geweldig dat zoveel mensen op Naturalis hebben gestemd. Bedankt! Nu kunnen we onze droom verwezenlijken en nog veel meer mensen bereiken. Dankzij de BankGiro Loterij Museumprijs kunnen we een professionele studio bouwen. Hiermee brengen we onze onderzoekers, hun kennis en hun verhalen altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal. Zo kunnen we nog veel meer mensen verwonderen en raken en onze passie voor de natuur overbrengen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden, te belonen en hen bekend te maken bij een breed publiek. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Bron: persbericht BankGiro Loterij
Beeld: Naturalis