Het Nederlands Zilvermuseum heeft samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en het Drents Museum een belangrijk deel van een particuliere verzameling zilver kunnen aankopen, de Collectie Krekel. Door samen te werken hebben de musea de meest interessante objecten uit de collectie weten te behouden voor de Collectie Nederland. Daarbij werden zij geholpen door bijdragen van Vereniging Rembrandt. Het Zilvermuseum heeft eveneens een bijdrage gekregen van het Mondriaan Fonds en Vriendenkring Nederlands Zilvermuseum voor de objecten die door het Zilvermuseum zijn aangekocht.

Vereniging Rembrandt vond het een van de meest bijzondere aankopen ooit waaraan zij een bijdrage hebben geleverd. “Bij deze samenwerking hebben de musea niet alleen het belang van hun eigen verzameling voor ogen gehouden, maar ook het belang van de Collectie Nederland, een belangrijk aspect voor Vereniging Rembrandt bij het geven van steun”. Ook het Mondriaan Fonds was zeer te spreken over de samenwerking tussen de musea en de manier waarop de musea tot hun keuze zijn gekomen. “De steun van het Mondriaan Fonds was ver boven verwachting”, zegt Marcel Teheux, directeur Nederlands Zilvermuseum. “Hierdoor hebben we meer objecten uit de collectie Krekel kunnen aankopen dan we aanvankelijk dachten. Allen objecten die van groot belang zijn voor de collectie Nederland”.

De Collectie Krekel is over een periode van 45 jaar bijeengebracht door mevrouw Krekel. De verzameling bevat representatieve voorbeelden van toonaangevende ontwerpers, zilversmeden en fabrikanten uit de periode 1880 -1940. Om te voorkomen dat haar met zorg opgebouwde verzameling uiteen zou vallen of dat delen naar het buitenland zouden verdwijnen, nodigde zij vier musea met een zilvercollectie uit om in overleg een keuze te maken. “Het Zilvermuseum vond het heel belangrijk dat het zilver dat thuishoort in de Collectie Nederland, terecht kwam in de best passende museumverzameling”, aldus Arjenne Bouwknegt, conservator Nederlands Zilvermuseum. “Doordat alle vier de musea van deze gedachte uitgingen, werd het verdelen van deze unieke collectie geen moeilijk verhaal.”

De presentatie van de 9 nieuwe aanwinsten uit de Collectie Krekel is vanaf 12 december 2017 tot en 4 maart 2018 te zien in het Zilvermuseum. Daarna worden de objecten opgenomen in de Wereld van Zilver, de vaste presentatie van het Zilvermuseum.

Tevens zijn in Museum Boijmans van Beuningen en het Drents Museum vanaf 12 december de presentaties te zien. In het Gemeentemuseum worden de objecten medio december getoond.

Bron: Persbericht Nederlands Zilvermuseum
Beeld: Alle aankopen van het Nederlands Zilvermuseum uit de Collectie Krekel. Fotograaf: Erik Rijper.