De legendarische filmklassieker Apocalypse Now (1979) ging exact deze maand veertig jaar geleden in première op het Cannes Film Festival. Ter ere van dit feit brengen het Nederlands Fotomuseum en KINO Rotterdam nooit eerder gepubliceerde setfoto’s van deze film naar buiten in de vorm van een expositie en documentaire. Op 22 juni wordt de expositie geopend en gaat de documentaire in première in KINO. Chas Gerretsen, de setfotograaf, zal hierbij aanwezig zijn.

De foto’s zijn gemaakt door de Nederlandse fotograaf Charles ‘ Chas’  Gerretsen, die bij de opnames van Apocalypse Now als setfotograaf aanwezig was. Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn complete archief. ‘Met deze foto’s brengen wij nieuwe verhalen naar buiten rondom een van de grootste filmklassiekers. Het feit dat het veertig jaar geleden is dat Apocalypse Now in première ging, vinden wij de perfecte aanleiding om dit samen met KINO aan het Nederlandse en internationale publiek te presenteren’, zegt Birgit Donker (directeur Nederlands Fotomuseum).

Setfoto’s
Na een eerdere samenwerking met het Nederlands Fotomuseum, werd KINO uitgenodigd om het archief van Gerretsen en de nooit eerder gepubliceerde dia’s te bekijken. ‘Als fans van de legendarische oorlogsfilm en haar bijna mythische totstandkoming, werden we overdonderd door het rijke materiaal’, aldus Jan de Vries, directeur en programmeur van KINO. Na het zien van het rijke materiaal sloegen de twee instellingen de handen ineen. Uit meer dan 500 setfoto’s is een selectie gemaakt die wordt gepresenteerd in een expositie in de foyer van KINO. Om meer setfoto’s te kunnen tonen en het verhaal van Gerretsen te kunnen vertellen, produceerden KINO Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum in eigen beheer een korte documentaire, waarin Gerretsen zijn ervaringen deelt over zijn tijd op de set.

Kijk voor meer informatie op de website van KINO.

Bron: persbericht Nederlans Fotomuseum
Foto’s: © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum