Amsterdam, 23 maart 2022

Vanaf vandaag kunt u op het station en in de trein via uw smartphone het kunstwerk ‘Jean’ bekijken van de Nederlandse kunstenaar Rita Hoofwijk (1994). ‘Jean’ is gemaakt in het kader van Europalia, het tweejaarlijkse kunstfestival waar ofwel een land ofwel een thema centraal staat.

Deze door corona geteisterde editie is onder de noemer ‘Trains & Tracks’ gewijd aan de trein. 2021 is namelijk door de Europese commissie uitgeroepen tot ‘European Year of Rail’. Hoofwijks smartphonekunstwerk gaat over de beleving van tijd. Jean is de stationschef die u begeleidt tijdens uw reis en u attendeert op tal van tijdgerelateerde feiten. Wist u bijvoorbeeld dat ooit alle dorpen en steden een andere, lokale tijd hanteerden, wat bij het treinreizen tot de nodige verwarring leidde? De zogenaamde Spoorweg Tijd maakte daaraan een einde. Op poëtische en meditatieve wijze gaat het kunstwerk over uren, dagen, seizoenen, groei en ouder worden. Voor even laat het scherm de reiziger de tijd vergeten en staat het stil bij het reizen zelf, bij het hier en nu.

Tinguely
Het werk is losjes gebaseerd op een manifest van de Zwitserse kinetische kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991), waarin hij oproept onze horloges weg te gooien en de minuten en uren naast ons neer te leggen. ‘Jean’ kan tot en met 15 mei beleefd worden via het scannen van een qr-code die op de digitale schermen in de treinen en op de stations staat, en via de website jean.live.

Europalia
Europalia bestaat sinds 1969 en ontstond in de context van de beginnende Europese eenwording, overtuigd dat kunst de Europeanen dichter bij elkaar kon brengen. Kunst als verbindende factor tussen mensen en gemeenschappen blijft ook vandaag een drijfveer. Voor meer informatie over tentoonstellingen en activiteiten: europalia.

Beeld: Rita Hoofwijk, ‘Jean’, 2022