Ook in coronatijden biedt Museumtijdschrift verstrooiing en inspiratie. Het nieuwste nummer staat onder meer stil bij de wonderlijk mooie werelden van Jan Mankes.

Terwijl het lentenummer van Museumtijdschrift de laatste voorbereidingsfase inging, veranderde de wereld ingrijpend. Even hebben we overwogen dit nummer niet uit te geven. Maar de kracht van Museumtijdschrift is om de kunst met boeiende artikelen en prikkelende beelden bij u thuis te brengen.

Een rijkdom aan prachtige artikelen bevat dit nieuwe nummer. Wie ooit een schilderij van de in Meppel geboren Jan Mankes heeft gezien, zal dit niet snel vergeten, schrijft onze auteur Saskia Cohen. Zijn wonderlijk mooie en verstilde werelden hebben een kwaliteit die devotie oproept.

Ook het beeldschone werk van Théo Van Rijsselberghe is doordrenkt van licht, kleur en zon. Singer Laren-directeur Jan Ruldolph de Lorm zag als jochie zijn gezicht op Veere en raakte op slag verliefd. Jachthuis Sint Hubertus, pronkstuk van Berlage en Helene Kröller-Müller en 100 jaar geleden in gebruik genomen, was allesbehalve een liefdesaffaire. Het jachtslot is een alom geprezen gesamtkunstwerk, maar de samenwerking was moeizaam.
Niet voor niets is het coverartikel gewijd aan de Britse Antony Gormley. Museum Voorlinden bereidt een groots overzicht voor met deze wereldberoemde beeldhouwer, dat inmiddels helaas is verschoven naar een later tijdstip. Maar ook op papier nodigt zijn schurende werk uit tot een reis door de verbeelding.
Tot slot ontbreekt de onvolprezen column van Oek de Jong niet, over het uitzicht en het licht dat hij deelde met Henri Matisse.

Museumtijdschrift 3 is een sprankelend voorproefje van de indrukwekkende tentoonstellingen die ons in de nabije toekomst te wachten staan. Vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 21 april in de winkel.