Breitner en Israels, kunstenaarsdorpen in Nederland, het getekende universum van Carlijn Kingma: Museumtijdschrift 4 viert de kunst en de heropende musea.

Een voordeel heeft de wonderlijke periode waarin wij zijn aangeland: de bijzondere tentoonstelling Breitner vs Israels in Kunstmuseum Den Haag is nog de hele zomer te zien. In Museumtijdschrift strijden kunsthistoricus Kees Keijer en conservator Frouke van Dijke met elkaar over de vraag: wie was er beter? Lees hun bevlogen betoog.
Om te ontsnappen aan het complexe leven zochten kunstenaars halverwege de negentiende eeuw rust in bos, kust en weide. Saskia de Bodt maakt een rondje door Nederland en constateert dat de sfeer van ongerepte natuur op sommige plekken nog altijd herkenbaar is.

Dit nummer zet de mooiste, verlengde tentoonstellingen van deze zomer op een rij en biedt alvast een vooruitblik op de grote, door het Noordbrabants Museum opgezette expositie ‘Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen’. Daarbij is uw mening van belang: welk voorwerp kan in deze top 100 niet ontbreken?
En ze is weliswaar nog geen bekende kunstenaar, maar Carlijn Kingma maakt wel gigantische, tot de verbeelding sprekende tekeningen met een ultradunne fineliner, die het kijken meer dan waard zijn. Straks in Rijksmuseum Twenthe, nu in Museumtijdschrift.

Wat u ook niet wilt missen: de voorbeschouwing van het nieuwe, schitterende museum van megacollectioneur François Pinault in hartje Parijs, de onvolprezen column van Oek de Jong, de papieren tentoonstellingsagenda en nog veel meer. Want dit rijke nummer van Museumtijdschrift brengt de kunst als vanouds bij u thuis.

Museumtijdschrift 4 is vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 2 juni te koop in de winkel.