Het winternummer van Museumtijdschrift biedt volop inspiratie om op museumpad te gaan. Het zet de mooiste tentoonstellingen op een rij, met de nadruk op dramatisch licht en magisch glas.

Zo toont het Centraal Museum Utrecht een groot overzicht van Caravaggio en zijn invloed op de Europese schilderkunst in het algemeen en op de Utrechtse schilders in het bijzonder. Zijn doeken, waarop heiligen met zonverbrande gezichten en vieze voeten in theatraal licht, vormden een schilderkunstige revolutie, schrijft onze auteur Erik Spaans.

Het Groninger Museum pakt groots uit met de sprookjesachtige glasinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. Die zijn zo groot en virtuoos, dat ze de zwaartekracht tarten. Ook is er aandacht voor de vroege, temperamentvolle schilderijen van Jan Sluijters, te zien in het Noordbrabants Museum, met oogverblindend kleurenpalet.

Om nog een keer stil te staan bij het 30-jarig jubileum treedt Museumtijdschrift in de voetsporen van drie kunstenaars. 3 speciaal uitgezette winterse wandelroutes voeren naar Jacoba van Heemskerck in Domburg, naar Rembrandts Amsterdam en naar Wilhelmina Hawley in Rijsoord. En hoe vindt het heropende AfricaMuseum in het Belgische Tervuren, een voormalig koloniaal bolwerk, zichzelf opnieuw uit? U leest het in Museumtijdschrift 8.

Met heel veel museumtips, artikelen en columns is dit een nummer om niet te missen.

Museumtijdschrift 8, vanaf 15 november online te koop en vanaf 20 november in de winkel.