In 2019 vieren tal van musea het feit dat Rembrandt 350 jaar geleden is overleden. En dus geeft ook Museumtijdschrift ruimschoots aandacht aan deze nationale schilderheld.

Is het werk van Rembrandt nu wel of niet altijd gewaardeerd geweest? Zeker wel, schrijft onze auteur Erik Spaans in een mooi portret. Sterker nog, vriend en vijand, vroeger en nu: iedereen houdt van Rembrandt. Museumtijdschrift zet de mooiste Rembrandttentoonstellingen op een rij.

2019 is ook het jaar waarin de beroemde ontwerp- en architectuurschool Bauhaus 100 jaar geleden in Weimar werd opgericht. Maar de reputatie van hypermodern en functioneel staat voor een groot deel op conto van de Nederlandse Stijlkunstenaar Theo van Doesburg, merkt Bernard Hulsman. Een van de laatste tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen is gewijd aan de relatie tussen Nederland en Bauhaus, waarna het museum naar grote waarschijnlijkheid voor jaren de deuren sluit.

En wie kent Caspar van Wittel (1653-1736)? Deze Amersfoortse kunstenaar is enigszins in de vergetelheid geraakt, maar wordt als uitvinder van het prachtige, Italiaanse stadsgezicht in Kunsthal Kade uitgebreid voor het voetlicht gebracht.

Verder in dit nummer: een ontroerend interview met sterfotograaf Erwin Olaf die in 2019 60 wordt, aandacht voor het fascinerende werk van de vier schilderende broers Barraud in Museum More en voor de Algerijns-Belgische kunstenaar Éric Van Hove, die in het Fries Museum het Hindelooper handwerk nieuw leven inblaast.

Met heel veel museumtips, een vooruitblik op het komende tentoonstellingsseizoen en columns van Oek de Jong en Maria Barnas is dit wederom een nummer om niet te missen.

Nu online te koop voor een actieprijs van € 6,95 (i.p.v. € 9,95), en vanaf 15 januari in de winkel.