Juist tijdens deze donkere dagen hebben we aandacht nodig voor elkaar, zei minister Hugo de Jonge onlangs. Daarnaast laven we ons graag aan kunst, uit – in de musea bij u in de buurt – of thuis met dit nieuwe nummer van Museumtijdschrift boordevol zingevende en inspirerende verhalen.

Lees het artikel van onze in Frankrijk gevestigde auteur Nanda Janssen over de kleurrijke gebrandschilderde ramen van Marc Chagall. Hij debuteerde pas rond zijn zeventigste met deze techniek en had met zijn boodschappen van licht en vrede ongekend succes. Wist u dat de schilderkunst een kleine honderd jaar geleden al werd doodverklaard, maar springlevend bleek na de opkomst van film en fotografie? Onder anderen Charley Toorop voedde zich met deze nieuwe media, blijkt in Museum More.

Dit nummer gaat over alles wat er dezer dagen toe doet: over het verlangen naar vroeger, dat regelmatig de kop opsteekt, ook in Rembrandts tijd. Over de geraffineerde en tot nadenken stemmende naaktportretten van de Zuid-Afrikaanse schilder Lisa Brice in het Gem in Den Haag en over het creatieve verzet dat schuilt in de religieuze schilderijen van de Vlaamse renaissanceschilders.

Naast het indrukwekkende werk van landschapschilder Hans Broek, die zich onderdompelde in het Hollandse slavernijverleden, besteedt dit nummer aandacht aan de ongelooflijke rijkdom van de natuurhistorische collecties in het jubilerende Naturalis.

Museumtijdschrift 8, uw licht in donkere dagen!

Vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop en vanaf dinsdag 1 december te koop in de winkel.