Het Van Gogh Museum heeft een schilderij van Maurice Denis toegevoegd aan de collectie: Moederschap (Vierge au baiser) uit 1896-1897. Het werk toont Denis’ vrouw Marthe en hun kindje Noële in zachte en subtiele kleuren. Moederschap is een belangrijk thema in het werk van Denis, hij maakte een hele serie schilderijen en prenten met dit onderwerp. Maurice Denis is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nabis (1890-1914), deze groep Franse kunstenaars wilde door middel van intieme, vaak huiselijke scènes de universele waarden verbeelden. Senior conservator Maite van Dijk vertelt meer over het schilderij en het thema in bijgaande video. Het schilderij Moederschap (Vierge au baiser) was lang in privébezit en is nog nooit eerder in Nederland tentoongesteld. Vanaf vandaag is het doek in het Van Gogh Museum te zien op de derde verdieping van de vaste collectie.

Vincent van Gogh & Maurice Denis
Maurice Denis maakte deel uit van de Nabis, een groep Franse kunstenaars die actief was in de periode 1890-1914. De groep bewonderde de zeer persoonlijke manier waarop Vincent van Gogh uitdrukking wist te geven aan het universele, menselijke bestaan. Dit sprak schilders als Maurice Denis tot de verbeelding en beïnvloedde hun werk. Maar anders dan Van Gogh stelden zij ideeën en concepten centraal, in plaats van de zichtbare werkelijkheid. Zo was Maurice Denis gefascineerd en ontroerd door de band tussen moeder en kind, en verbeeldde hij in zijn werk de universele waarde van moederliefde.

Collectie Van Gogh Museum & Maurice Denis
Het Van Gogh Museum had al drie schilderijen van Denis en een omvangrijke collectie prenten van zijn hand (bijna 150 werken) in het beheer, en heeft daar nu een schilderij met het thema vrouw en kinderen – dat een belangrijk deel van het oeuvre van Denis beslaat – aan toe kunnen voegen. Verder beheert het museum een unieke grafiekcollectie laat-negentiende-eeuwse prentkunst van vooraanstaande Nabis-kunstenaars, waar Moederschap (Vierge au baiser) direct aan gerelateerd is qua periode, stijl en onderwerp. Moederschap is sinds 1971 niet meer in Europa te zien geweest en is nog nooit in Nederland tentoongesteld. Het schilderij is vanaf nu te zien in het museum en wordt samen met enkele voorbeelden uit de grafiekcollectie getoond. De Collectie Nederland kent acht schilderijen van Maurice Denis. Naast het Van Gogh Museum heeft alleen het Kröller-Müller Museum schilderijen van de kunstenaar in zijn collectie, waarvan het werk Moederweelde (ca. 1910) thematisch overeenkomt, maar van later datum is en qua stijl en compositie zeer verschilt.

Bron en beeld en film: persbericht Van Gogh Museum