Rembrandt, zijn tijdgenoten, leerlingen en voorgangers staan centraal in de nieuwe permanente tentoonstelling in Museum Catharijneconvent. Het museum presenteert de geschiedenis van de historieschilderkunst in de Gouden Eeuw aan de hand van de topstukken uit zijn collectie.

Leerlingen en tijdgenoten
Het middelpunt van de tentoonstelling is een schilderij van Rembrandt van Rijn (1606-1669). De doop van de man uit Ethiopië  is omringd door werk van zijn voorgangers, leerlingen en tijdgenoten. Het maakt zichtbaar hoeveel invloed Rembrandt had op de schilderstijl van zijn leerlingen. Werken van onder andere Ferdinand Bol, Govert Flinck, Pieter Lastman, Maerten de Vos, Dirck van Baburen en Pieter Aertsen nemen de bezoeker mee door de geschiedenis van de Bijbelse historieschilderkunst,

Onbetwiste meester van de historieschilderkunst
De historieschilderkunst met thema’s uit de Bijbel, de mythologie en de geschiedenis, stond in de Gouden Eeuw het hoogst aangeschreven. Bijbelvoorstellingen waren erg in trek. De opdrachtgever of koper kon hiermee zijn geloof en kennis van de Bijbel laten zien. De voorkeur lag bij spannende en actuele verhalen vol list en bedrog, passie, liefde, trouw, moord en doodslag. Rembrandt was de onbetwiste meester van de historieschilderkunst in de Gouden Eeuw. Op fenomenale wijze hanteerde hij de kwast in een vrije losse schilderstijl om daarmee verhalen uit de Bijbel tot leven te wekken.

Themajaar over Rembrandt
Door de unieke benadering van de presentatie, een ontwerp van het toonaangevende bureau Opera, ervaart de bezoeker de tijd van Rembrandt op een nieuwe manier. De expositie loopt vooruit op het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. In 2019 is het 350 geleden dat Rembrandt stierf. Diverse musea in Nederland vestigen dan de aandacht op het rijke erfgoed van de Nederlandse Gouden Eeuw en de rol die Rembrandt daarin speelde. De nieuwe vaste opstelling in Museum Catharijneconvent is vanaf nu geopend.

Bron: Persbericht Museum Catharijneconvent
Beeld: Govert Flinck