De Nieuwe Kerk Amsterdam gaat het land in om herinneringen en verhalen op te halen over koningin Juliana (1909-2004). Een rood-wit-blauw busje vertrekt donderdag 28 april vanaf de Dam en bezoekt alle twaalf provincies.
De Nieuwe Kerk presenteert dit najaar de tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen’. Naast talloze bruiklenen, waarvan honderden afkomstig zijn uit de Koninklijke Verzamelingen, staan verhalen en herinneringen aan Juliana centraal. De Nieuwe Kerk gaat daarom op zoek naar ooggetuigen en anekdotes.
De komende weken reist het busje door het hele land. Van geboorteplaats Paleis Noordeinde in Den Haag tot de plek van de Brabantse Organon-fabriek, de maker van de eerste Nederlandse anticonceptiepil, die in 1961 door Juliana werd bezocht. Ook gaat de bus langs de vele pleinen, straten en scholen die naar de vorstin vernoemd zijn. Iedereen kan erin plaatsnemen om zijn of haar anekdote over Juliana op camera te delen. Een selectie krijgt een plek in de tentoonstelling of online.

‘De eeuw van Juliana’ is te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam, 15 oktober 2022 t/m 10 april 2023. Informatie over de route van de bus is te vinden op nieuwekerk.nl

bron: De Nieuwe Kerk

Foto: © Sam Tobiana