Zowel het Bonnefantenmuseum in Maastricht als Museum Jan van der Togt in Amstelveen beginnen 2020 met een nieuwe, ingekorte naam: het eerste heet vanaf nu Bonnefanten, het laatste Museum JAN.

Het Bonnefanten, met vaste collectie-opstellingen van oude, moderne en hedendaagse kunst en wisseltentoonstellingen van niet-mainstream kunstenaars, krijgt ook een nieuwe huisstijl. Dit jaar bestaat het karakteristieke gebouw van het Bonnefanten 25 jaar. De architectuur van Aldo Rossi is door de Britse ontwerpstudio Barnbrook vertaald naar een expressief design. Het bureau bepaalde eerder de merkidentiteit van Art Basel en ontwierp een albumcover voor David Bowie en een monografie van Damien Hirst.

Museum Jan van der Togt in Amstelveen gaat verder als Museum JAN. Directeur Marieke Uildriks: “Binnen de vaste collectie ligt de nadruk op glaskunst, bijeengebracht door industrieel en verzamelaar Jan van der Togt. Zijn adviseur, voormalig directeur en kunstenaar Jan Verschoor woont nog altijd in het museum. Museum JAN wordt daarom onze nieuwe naam: een verbinding met onze ontstaansgeschiedenis maar ook eigentijds, helder en aansprekend voor nieuwe bezoekers.”

De eerstvolgende tentoonstelling na Delicious Paintings van Tjalf Sparnaay is een grote selectie recente schilderijen van de beeldend kunstenaar en schrijver Jan Cremer. Uildriks: “Cremer wordt tachtig jaar in 2020 en krijgt in Museum JAN een prachtige tentoonstelling met imposante zeegezichten en fotografie.” Daarnaast toont het museum dit voorjaar een bijzondere selectie van zeldzame zeefdrukken van Roy Lichtenstein (1923-1997), een van de toonaangevende kunstenaars van de Amerikaanse popart.

Bron: persberichten Bonnefanten en Museum JAN
Beeld: Tjalf Sparnaay, Pastry, 2009, oil on canvas, Museum Jan