Molen De Roosdonck in Nuenen krijgt een nieuwe staart. Op 4 november zijn de werkzaamheden officieel begonnen. Bijzonder hierbij is dat de financiering ervan mede mogelijk is gemaakt door een legaat van Johan van Gogh, een nazaat van Vincent van Gogh. De wereldberoemde schilder heeft De Roosdonck meermalen op het doek vastgelegd. Met de besteding van het legaat wordt de nauwe band van de familie Van Gogh met de molen uit 1884 in zekere zin herbevestigd.

Molenfonds
Het legaat vormt de helft van het bedrag van € 31.612 euro dat het Molenfonds heeft toegekend voor dit groot onderhoudsproject. De totale kosten van het werk bedragen € 45.160.
Er zit nog een opmerkelijk aspect aan deze ingrijpende opknapbeurt. Voor de nieuwe staartconstructie die de molen krijgt, wordt een voormalige afgekeurde roede van een Rotterdamse molen gebruikt. De staart(balk) van de molen is een verticale zware balk, reikend vanaf de molenkap naar beneden. Onderaan is deze balk verbonden met het kruiwerk waarmee de molenkap op de wind kan worden gezet. In de Brabantse molenbouwtraditie worden voor deze zware constructies vaak oude molenonderdelen hergebruikt. Deze traditie wordt nu voortgezet bij De Roosdonck.

Bron: persbericht Molenfonds
Beeld: vlnr. Rik Buitenhuis, molenaar in opleiding, Hennie Merks, eigenaar van de molen en vrijwillige molenaar Mario Collombon met een reproductie van een tekening van Vincent van Gogh bij De Roosdonck. (foto: Jan Klerks)