Bijna is Kunstmuseum Den Haag een feit. Volgende maand wordt de nieuwe visuele identiteit van het huidige Gemeentemuseum Den Haag gepresenteerd met als belangrijk onderdeel een door Peter Bilak ontworpen letter in de Haagse typografische traditie. In de opmaat naar de onthulling licht het museum alvast een tipje van de sluier op in een tentoonstelling met werk van Bilak en zijn studio Typotheque. Deze opent op zaterdag 28 september voor het publiek, maar is op dat moment nog niet compleet: het nieuwe logo van Kunstmuseum Den Haag krijgt met de officiële onthulling op 1 oktober een plek in het geheel.

In de tentoonstelling biedt de in Den Haag gevestigde ontwerper Peter Bilak een inkijkje in zijn ontwerpproces. Te zien zijn de eerste schetsen voor de nieuwe letter van het logo en een kleine dwarsdoorsnede uit het oeuvre van Typotheque, de studio die Bilak sinds 1999 runt samen met Johanna Bilak en Nikola Djurek. Tot hun opdrachtgevers behoren zowel internationale bedrijven als Facebook, Google, Mozilla, Vienna International Airport en de Parijse metro als Haagse spelers in het culturele veld zoals kunstcentrum Stroom en weekblad Den Haag Centraal.

‘Elke letter heeft een stem’
Bilak is sinds zijn studie aan de kunstacademie van Bratislava gefascineerd door de ‘persoonlijkheid’ van letters. “Net als mensen hebben letters een eigen karakter en geven een bepaalde ‘stem’ aan woorden en taal”, aldus de ontwerper. “Ze dragen betekenissen die verder reiken dan enkel de opmaak van drukwerk. Letters kunnen uitdrukking geven aan idealen en utopische visioenen, je iets toefluisteren tussen de regels door.”

In samenwerking met danser en choreograaf Lukas Timulak wekken Bilak en zijn studio Typotheque (letter)ontwerpen ook letterlijk tot leven in een bijzondere mix van dans, muziek, grafische vormgeving en techniek. In de tentoonstelling zijn twee van hun choreografieën op film te zien, plus niet eerder vertoonde filmbeelden van interdisciplinaire dansvoorstellingen voor de Royal Ballet in Stockholm en het Nationale Theater in Brno.

Nieuwe letter, Nieuwe Typografie
Het idee voor de nieuwe letter voor Kunstmuseum Den Haag is voortgekomen uit de grafiekcollectie van het museum. Bilak heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door typografie uit de jaren 20 en 30, de ontstaansjaren van het museumgebouw ontworpen door architect H.P. Berlage. Het is de periode van grote vernieuwingen in de kunst en ontwerpwereld.

Vormgevers, kunstenaars en architecten schudden de negentiende eeuw met zijn decoratieve vormen van zich af. Typografen introduceerden eenvoudig schreefloze lettervormen die een uitdrukking waren van de nieuwe tijd. De experimenten waren een internationale trend, maar enkele Nederlandse ontwerpers vervulden een pioniersrol onder wie Piet Zwart (1885 – 1977), Gerard Kiljan (1891-1968) en Paul Schuitema (1897 – 1973). Geïnspireerd door Russische constructivisten zochten zij naar nieuwe uitdrukkingsvormen in woord en beeld. In de museumcollectie is hun werk – vaak aangeduid als Nieuwe Typografie – volop vertegenwoordigd.

Over Peter Bil’ak en Typotheque
Peter Bilak (1973, Tsjechoslowakije) en zijn studio Typotheque ontwerpen letters en logo’s die over de hele wereld worden gebruikt. Naast werken in opdracht publiceert de studio eigen werk: lettertypen maar ook boeken en magazines. Twee bekende titels zijn Dot Dot Dot (2000 tot 2010) en Works That Work (2013 tot 2018), Engelstalige tijdschriften over grafische vormgeving en beeldcultuur.

Bilak volgt zijn opleiding aan de kunstacademie in Bratislava. Daarna behaalt hij zijn master aan de Atelier National de Création Typographique in Parijs en studeert hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Van 1999 tot en met 2001 werkt hij bij Studio Dumbar. Sinds 2001 is hij verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) als docent Type & Media, een postacademische opleiding voor letterontwerpers.

De tentoonstelling Typotheque – Wat je hoort als je leest is te zien van 28 september t/m 3 november 2019.

Bron en beeld: persbericht Gemeentemuseum Den Haag