“Leerzaam, mooi, informatief.”

“De tentoonstelling ‘Nineveh’ laat met behulp van zowel
oude als moderne technieken de geschiedenis heel dichtbij komen.”

“De expositie brengt een streek die bijna dagelijks negatief
in het nieuws is nu eens op een positieve manier onder de aandacht.”

 

Met veel lof voor zowel de presentatie als de gelaagde inhoud en de getoonde objecten, is de tentoonstelling ‘Nineveh’ door lezers van Museumtijdschrift en andere museumfans met ruime meerderheid verkozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017! De tentoonstelling was van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Met ruim 5.000 stemmen is deze eerste verkiezing van de Tentoonstelling van het Jaar, in het leven geroepen vanwege het 30-jarig bestaan van Museumtijdschrift, een eclatant succes.

Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum van Oudheden, is blij verrast met deze eervolle keuze: “Wat een ongelooflijk leuk nieuws. Ik ben heel verguld met deze waardering, des te meer omdat het gaat om een archeologische en cultuurhistorische expositie, waarbij het vooral draait om een sterk verhaal en in dit geval niet per se om esthetische topstukken.”
De winnaar is door juryvoorzitter Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, op vrijdagmiddag 20 april bekendgemaakt tijdens de viering van het 30-jarig jubileum van Museumtijdschrift in Gemeentemuseum Den Haag. Voor een uitgebreid webinterview met Wim Weijland zie museumtijdschrift.nl.

Vanwege het succes van deze eerste editie wordt de verkiezing van de Tentoonstelling van het Jaar voortgezet en vanaf volgend jaar jaarlijks georganiseerd door Museumtijdschrift en de Vrije Academie.

Tentoonstelling van het Jaar
De Tentoonstelling van het Jaar verkiezing is een initiatief van Museumtijdschrift, in het leven geroepen vanwege het jubileum. Een vakjury bestaande uit voorzitter Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift stelde een top 10 samen, waarna museumbezoekers de winnaar mochten aanwijzen. Naast ‘Nineveh’ waren genomineerd ‘Gek van surrealisme’ in Museum Boijmans Van Beuningen, ‘Robert Mapplethorpe. Een perfectionist’ in Kunsthal Rotterdam, ‘Small wonders’ in Rijksmuseum Amsterdam, ‘Zuiderburen’ in Mauritshuis, ‘Weerzien’ in Museum De Pont, ‘Meester van het licht – Emanuel de Witte’ in Stedelijk Museum Alkmaar, ‘Ferdinand Bol en Govert Flinck’ in Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis, ‘Mata Hari’ in Fries Museum en ‘Tirzo Martha. No excuses!’ in Museum Beelden aan Zee. De verkiezing draait om de eer en de waardering, er is geen geldbedrag aan verbonden.

 

Beeld: Wim Weijland, directeur Rijksmuseum van Oudheden, ontvangt een winnaarsplakkaat en een bos bloemen uit handen van juryvoorzitter Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds (rechts). Links juryleden Peter van Duinen, directeur Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift. Foto: Marleen van de Pol.