In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 12: vallende mannen als regendruppels bij René Magritte.

René Magritte, ‘Goldonda’, 1953, The Menil Collection, © Charly Herscovici

Op deze regenachtige dag is het 123 jaar geleden dat de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte werd geboren. Terwijl hij in zijn werk zocht naar de werkelijkheid, heeft dit heel wat vervreemdende schilderijen opgeleverd. Een voorbeeld daarvan is Golconda uit 1953, een tafereel waarop de mannen als regendruppels uit de lucht vallen. Of stijgen ze juist op, als heliumballonnen? De achtergrond met rode daken met een blauwe lucht geeft mogelijk de aanwijzing dat de kunstenaar niet op regen duidde, maar net zoals bij veel van zijn werken kun je je eigen betekenis aan dit schilderij toedichten. De mannen dragen ieder een donkere jas en een bolhoed, een stijl waarin Magritte zelf ook gekleed ging. De bolhoed keert dan ook regelmatig terug in zijn werk, zoals het bekende zelfportret Le fils d’homme.
De titel van het werk is bedacht door Louis Scutenaire, de dichter die Magritte regelmatig hielp met het geven van titels aan zijn schilderijen. Golkonda is een oude ruïnestad in India, waar in de zeventiende eeuw een handelspost van de VOC was gevestigd. Scutenaire is ook terug te vinden op het schilderij: Magritte heeft zijn gezicht gebruikt voor de man bij de eerste schoorsteen van rechts.