Per 1 januari 2018 zijn weer tien nieuwe musea aangesloten bij de al meer dan vierhonderd bestaande Museumkaart-musea. De tien musea zijn:

1. Museum de Scheper, Eibergen
Museum de Scheper is het historisch museum van Eibergen en omgeving. Het toont de geschiedenis van landschap, industrie en mens in de regio van oertijd tot nu. Het is gevestigd in een statige villa en een authentieke boerderij naast elkaar en is daarmee een uniek museum in Nederland. Bijzonder is ook de regionale literaire collectie met onder meer het werk van de dichters Willem Sluiter en A.C.W. Staring, zijn zoon de geoloog W.C.H.Staring en de bekende Eibergse schrijver Menno ter Braak.

2. Geniemuseum, Vught
In het Geniemuseum maakt u kennis met de zogenaamde Regiment Genietroepen. De genie is het technische onderdeel binnen het leger.  De taak van de genie is vooral om in oorlogen de toegangswegen toegankelijk te houden. Bijvoorbeeld door het bouwen van bruggen en verwijderen van mijnen. In het museum ziet u veel foto’s, uniformen en documenten van de vredesmissies in Irak en Afghanistan.

3. Kasteel Doornenburg, Doornenburg
Kasteel Doornenburg is een familiekasteel waarbij grote en kleine mensen centraal staan. Zo zijn er regelmatig demonstraties van riddergevechten, boogschieten en zwaardvechten op de voorburcht en er vindt jaarlijks een heuse veldslag plaats! Tijdens ‘De Slag om Doornenburg’ wordt er om het kasteel gevochten. Wie wint deze historische slag? Het kasteel (de hoofdburcht) is alleen middels een rondleiding te bezichtigen.

4. Sint Jan, Gouda
Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel zestiende-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Laat je verrassen door de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven.

5. Museum Hoeksche Waard, Heinenoord
Twee kapitale naast elkaar gelegen rijksmonumenten vormen een sfeervol historisch complex. In het museum ontmoet u de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelier, landarbeider en het schoolkind. Duidelijk wordt de ongelijkheid, die vroeger als vanzelfsprekend bestond tussen heren en arbeiders en tussen mannen en vrouwen. U ziet hoe men vroeger leefde en werkte.

6. Visserijmuseum, Breskens
In het Visserijmuseum in Breskens beleeft u het leven van de visser aan boord van zijn kotter. U kunt het boeten van visnetten bewonderen en zelf knopen leggen. Bewonder de modellen van oude en moderne vissersschepen, de opgeviste fossiele beenderen van onder meer de wolharige mammoet en de unieke verzameling van meer dan 800  tropische en inheemse vogels, schelpen en koralen. Probeer met de vaarsimulator een groot schip een haven binnen te varen.  Bekijk de in de Noordzee levende vissen in het aquarium.

7. Waterliniemuseum, Bunnik
In het Waterliniemuseum kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinies. Jarenlang heeft Nederland zichzelf verdedigd door slim gebruik te maken van water. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders en vestingwerken.

8. Vleeshal, Middelburg
Vleeshal Markt is gevestigd in het voormalige stadhuis op de markt van Middelburg. De bijzondere ruimte wordt gekenmerkt door haar uitgesproken Gotische architectuur en heeft sinds de jaren 70 internationale kunstenaars geïnspireerd bij het maken van tentoonstellingen, waaronder Jimmie Durham, Suchan Kinoshita en Job Koelewijn. In samenwerking met  de huidige directeur Roos Gortzak hebben kunstenaars als Cally Spooner, Ola Vasiljeva en Marina Pinsky nieuwe werken ontwikkeld. Naast solotentoonstellingen presenteert Vleeshal tenminste één thematische groepstentoonstelling per jaar.

9. Nest, Den Haag
Nest is een expositieruimte voor hedendaagse kunst. Tentoonstellingen en programmering in Nest richten zich op specifieke thema’s die worden belicht middels het werk van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Nest verbindt dagelijkse vraagstukken, thema’s en tendensen aan zijn programmering en brengt de bezoeker op een toegankelijke manier dichtbij de actuele kunst.

10. MU, Eindhoven
MU is een onderzoekend presentatieplatform in een rijk internationaal netwerk van creatieve makers die met elkaar de liminale ruimte definiëren tussen wat kunst is en wat kunst kan zijn. MU initieert, produceert en presenteert bij voorkeur nieuw werk en omringt dit met een uitgebreid interdisciplinair randprogramma voor een breed en met name jong publiek.

Bron: Museumkaart.nl
Beeld: Waterliniemuseum in Bunnik. Foto: Luuc Jonker.