In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 6: de verwarmende, lage oktoberzon van Jan Sluijters. 

Jan Sluijters, ‘Larens landschap met oktoberzon’, 1910, collectie Stedelijk Museum Schiedam, in langdurige bruikleen bij Singer Laren

Wie een werk van Jan Sluijters ziet moet vaak direct aan Vincent van Gogh denken. De losse streken en felle kleuren maken zijn doeken energiek, stralend en dynamisch. De zonnestralen schijnen je volop tegemoet in Larens landschap met oktoberzon (1910), een schilderij dat Sluijters als onderdeel van een serie landschappen in en rond Laren maakte. Hij schilderde niet wat hij letterlijk waarnam, maar probeerde het gevoel dat een uitzicht bij hem teweeg bracht in verf uit te drukken. In plaats van het landschap nauwkeurig te aanschouwen keerde hij het liever de rug toe. Juist door niet te kijken koos hij zijn kleuren aan de hand van het gevoel dat de schijnende zon op een weiland bij hem opriep. Hij noemde de kleuren waarin hij zijn emotie uitdrukte ‘gevoelskleuren’. Het valt in ieder geval goed voor te stellen hoe deze fietser langzaam het zonovergoten polderlandschap aan zich voorbij ziet gaan; het gezicht verwarmd door de lage oktoberzon en de geur van herfst in de lucht.