In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 5: het Cape Cod van Edward Hopper in de herfst.

Edward Hopper, ‘October on Cape Cod’, 1946, privécollectie

Edward Hopper (1882-1967) staat bekend als een van de grootste realistische schilders van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten. Zijn verlaten stadsgezichten en eenzame figuren, zoals in zijn beroemdste werk, Nighthawks (1942), zijn in een oogopslag herkenbaar. Hopper raakte tijdens een studieperiode in Europa onder invloed van Franse meesters als Édouard Manet en Edgar Degas, maar hij ontwikkelde al snel zijn eigen stijl.

Aan ogenschijnlijk eenvoudige schilderijen als October on Cape Cod (1946) ging een lang proces vooraf, waarin hij ieder onderdeel nauwkeurig afwoog voor hij het schilderde. Op het eerste gezicht lijkt het schilderij een kustlijn voor te stellen, maar het betreft een verlaten perceel aan een weg, gezien vanuit een passerende auto. De bouwstijl is typisch voor het toeristische schiereiland Cape Cod in Massachusetts, waar Hopper en zijn vrouw jarenlang een vakantiehuis huurden. De grijze kleurstelling en het diffuse herfstlicht geven een verstild beeld van een vakantieoord in het laagseizoen.