In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 9: turen in de verte met Mary Cassatt.

Mary Cassatt, ‘Autumn (or Profile of Lydia Cassatt)’, 1880, collectie Musée des Beaux-Arts de la ville de Paris

Als de enige Amerikaanse die behoorde tot de groep impressionisten, schilderde Mary Cassatt serene portretten van voornamelijk moeders en kinderen. Haar schilderijen bieden een uniek perspectief op de door mannen gedomineerde kunstwereld van de late negentiende en begin twintigste eeuw. Zij was dan ook een van de slechts drie vrouwelijke impressionistische kunstenaars, samen met Marie Bracquemond en Berthe Morisot.
Met dit schilderij heeft Cassatt haar zus Lydia vereeuwigd op een bankje in een herfstig park. De bladeren zijn al gevallen en Lydia heeft zichzelf gehuld in een warme deken, terwijl ze in de verte staart. Op het moment van schilderen was Lydia 45 jaar oud en leed ze aan een nierziekte, waaraan ze twee jaar later zou sterven. Achter het bankje loopt een pad tussen de bomen door, waarmee de schilder verwijst naar de ongewisse toekomst van haar zus.