NIEUWS | Museum Arnhem lanceert samen met Modemuze en vijf andere Nederlandse musea het nieuwe online sieradenplatform Sieradenmuze. De website brengt sieradencollecties van verschillende musea samen, van modern design tot historische uurwerken. Blogs met onderzoek en verhalen van diverse auteurs uit het veld hierover geven context. Het platform is vanaf vandaag te bezoeken via www.sieradenmuze.nl.

Samenwerking tussen diverse musea
Sieradenmuze is een initiatief van Museum Arnhem, Centraal Museum, Rijksmuseum, TextielMuseum, CODA Museum Apeldoorn, Design Museum Den Bosch en Modemuze. Het platform is het resultaat van een duurzame samenwerking tussen deze musea. De verschillende collectieprofielen die aanwezig zijn binnen Collectie Nederland worden op Sieradenmuze gezamenlijk gepresenteerd. De musea werken samen als één platform, maar ieder vanuit het eigen profiel en expertise.

Sieradenmuze is een onderdeel van Modemuze en richt zich op het delen van kennis over sieraden, het samenbrengen van een community en het onder de aandacht brengen van sieraden bij een breed en divers publiek. De realisatie van het platform is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Verbinden van inspiratie, actualiteit en kennis
De inhoud op Sieradenmuze is divers: wekelijks komen nieuwe sieraden, blogs en themapagina’s online. Deze verhalen worden gemaakt door experts en liefhebbers uit het veld: van professionals en studenten tot enthousiaste amateurs en gedreven sieradenmakers en dragers. Het platform zal in de toekomst de sieradencollecties van andere musea die deel uitmaken van Modemuze presenteren. Hierdoor wordt de enorme variëteit en betekenis van sieraden binnen museale collecties vergroot.

Sieradencollectie Museum Arnhem
Museum Arnhem werkt aan een nieuwe manier om de sieradencollectie te presenteren.
Het museum beschikt over een van de oudste sieraadcollecties van Nederland, en wil deze ook graag online presenteren. De sieradencollectie zal bij de heropening van het museumgebouw ook weer in Museum Arnhem te zien zijn. Anno 2019 bestaat de collectie uit bijna 1000 ontwerpen. Meer informatie hierover is te vinden via www.museumarnhem.nl.

Bron: Persbericht Museum Arnhem
Beeld: Jody en Benjamin dragen Bottenketting van Felieke van der Leest (1997), Moeder Dao van Peter Hoogeboom (1995) en vintage oorbellen (privébezit); foto: Theodoor Adriaans voor Sieradenmuze.nl