Van onze redactie – Landschapskunstwerk ‘Almere Boven’ wordt zaterdag 23 september officieel geopend in het Cirkelbos in Almere Haven. Daarin vormen zeven ‘kunstkamers’ van elk een hectare groot de natuurlijke zalen van het Museumbos. Elke kamer vertelt een verhaal over tijd, groeiprocessen en beleving van het bos.

Zo wordt in ‘In Tempo’ van Boto van der Meulen gedurende een eeuw elk jaar een lindeboom geplant. Onder de boom wordt een fles met een boodschap erin begraven en na honderd jaar wordt de oudste boom omgehakt en de fles opgegraven, wat het begin vormt van een cyclus. Aan het eind van een steeds smaller wordend pad bevindt zich de poort die leidt tot ‘In Eenzaamheid’ van Birthe Leemeijer. Eenmaal door de poort kan het achterliggende perceel in eenzaamheid worden bezocht, want het is geheel omringd door ondoordringbare beplanting.

‘Almere Boven’, het laatst gerealiseerde werk van het Museumbos, is een dertig meter hoge berg met een spiraalvormig wandelpad omhoog. Op de top staat het monument voor de Peetvaders van Almere, dat terugkijkt op ons verleden en een blik biedt in het heden. Het werk, gemaakt door Gijs Frieling, is opgedragen aan de ‘peetvaders’ van Almere onder wie zijn vader, stedenbouwkundige Dirk Frieling. Door het werk te beklimmen heeft de bezoeker uitzicht over de polder en zijn alle percelen van bovenaf te zien. Door de natuurlijke aard van de werken zijn seizoen, jaar, dag en uur allemaal bepalend voor het beleven van het museumbos.

Cirkelbos, hoek Meesweg/Merelweg, Almere Haven, www.museumbos.nl.
Foto: JF de Hartog