De volgende Open Monumentendag Special van 2019 komt eraan: dit keer in de Hofstad. In het gebied rondom het Lange Voorhout in Den Haag bevinden zich ontzettend veel historische panden en museale parels. Daarom wordt dit gebied momenteel omgevormd tot een museumkwartier met internationale aantrekkingskracht. Om deze transformatie in de schijnwerpers te zetten wordt er op 13 april 2019 een Open Monumentendag Special georganiseerd: Haags Museumkwartier.

Hotel des Indes en de Tweede Kamer
Beroemde plekken die speciaal voor deze dag hun deuren openen voor publiek zijn Hotel des Indes en de Tweede Kamer. Maar ook plekken die wellicht niet iedereen kent zijn te bezichtigen. Zo is de Haagse Kluis, een voormalig bankiershuis in art nouveaustijl, zeer de moeite waard, en wat dacht u van Galerij Prins Willem V, een portrettengalerij gebouwd in opdracht van Stadhouder Willem V? Ook het woonhuis met originele interieuronderdelen van de achttiende-eeuwse architect Pieter de Swart is te bezichtigen.

De voormalige Amerikaanse Ambassade en de Stadsrijschool
Maar er zijn meer publiekstrekkers. De voormalige Amerikaanse Ambassade was tijdens de Open Monumentendag 2018 razend populair, dit gebouw heeft een zeer boeiende geschiedenis en opent voor de Special haar deuren voor het publiek. Ook de Stadsrijschool, het oudste manegegebouw van Nederland, is te bezoeken. Lodewijk Napoleon gaf in 1806 de opdracht om deze burgerrijschool te bouwen.

Virtual reality bril
Deze Open Monumentendag Special wordt georganiseerd in samenwerking met Monumentenzorg Den Haag. Bij de kraam van Monumentenzorg op het Plein kunt u via een virtual reality bril nog veel meer andere panden virtueel bezoeken. De Special sluit aan bij de Dag van de Haagsche Geschiedenis, er zullen daarom koetsen rondrijden en nog meer activiteiten te doen zijn in Den Haag.

Meer informatie over de opengestelde panden, openingstijden en een kaart vindt u in het programmaboekje. Wij wensen u veel plezier op deze Haagse Special!

Over Open Monumentendag
De BankGiro Loterij Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag Specials zijn regionale monumentendagen met een eigen thema en vinden gedurende het hele jaar plaats. Open Monumentendag is een initiatief van Stichting Nederland Monumentenland.

Bron: persbericht Open Monumentendag
Foto: Hotel des Indes in Den Haag