Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdagochtend 27 juni 2019 ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag. Vanaf 28 juni is het museum open voor publiek. De eerste tentoonstelling ‘Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van het verzet’ belicht het relatief onbekende verhaal over het Indische en Molukse verzet tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende kanten van verzet in Nederlands-Indië en in Nederland komen aan bod. Een complex thema: want er was verzet tegen de Japanners door met name Nederlandsgezinde bevolkingsgroepen maar er waren ook mensen die kansen zagen om Nederlands-Indië te bevrijden van de koloniale overheersing. In de tentoonstelling wordt dat ook gezien als een vorm van verzet. Ook het verzet van Indische Nederlanders, Indonesiërs en Molukkers in Nederland tegen nazi-Duitsland wordt verbeeld.

Opening door Koning Willem-Alexander
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdagochtend 27 juni 2019 Museum Sophiahof. Rond de opening is een cultureel programma over identiteit en herinnering opgezet. De Koning gaat in gesprek met medewerkers en verschillende generaties genodigden met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië. Daarnaast bekijkt hij de tentoonstelling ‘Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van verzet’.
Museum Sophiahof vertegenwoordigt vijf verschillende organisaties: het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, Stichting Pelita en Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Koning Willem-Alexander opent het gebouw officieel samen met vertegenwoordigers van de vijf betrokken organisaties.

Openingsweek
In de week voorafgaand aan de opening voor het publiek organiseren de meeste organisaties verschillende evenementen waarin zij ieder hun specifieke expertise presenteren.

22 juni: Moluks Historisch Museum presenteert een bewerking van de theaterproductie ‘Westerling’ van DeltaDua over hoe de onafhankelijkheidsoorlog twee Molukse broers uit elkaar drijft. De een kiest voor het KNIL, de ander sluit zich aan bij de nationalisten.

23 juni: Het Indisch Herinneringscentrum belicht het educatieve programma Plekken met een Verhaal; de interactieve webapplicatie ’30 Dagen op zee’ over de overtocht naar Nederland en vertelt over Huizen van Aankomst dat onderdeel is van het Lustrumjaar 2020: 75 jaar vrijheid. Met muzikale poëzie van Robin Block en dans door Melisa Diktas.

24 juni: Stichting Pelita laat zien hoe belangrijk kennis van de (oorlogs)geschiedenis is in de zorg voor ouderen en presenteert het programma Contextgebonden Zorg. Auteur Reggie Baaij vertelt over de impact van de oorlog op de naoorlogse generaties.

25 juni: Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 onthult samen met oud-minister Ben Bot een replica van het Indisch Monument in de museumtuin. En er is uitgebreid aandacht voor de speciale programmering op en rond de herdenking op 15 augustus 2020 – 75 jaar vrijheid.

Bron en beeld: persbericht Nationaal Museum Sophiahof