Vereniging Hendrick de Keyser heeft een nieuw museumhuis toegevoegd aan de collectie. Op 1 maart gaat Museumhuis Polman in Nagele open. Kom op bezoek en krijg een buitengewone ervaring in een buitengewoon dorp. Stap binnen bij Annie en Bernard Polman, de eerste bewoners van de Karwijhof 20.

Een gloednieuw dorp
Een goednieuw dorp bouwen. Dat was een buitenkans voor de progressieve architecten van het collectief “De 8” en “Opbouw”. Vol moderne ideeën en idealen en door een stedelijke bril dachten de architecten het dorp Nagele tot op de millimeter uit. Zo wordt Nagele, als enige dorp in Nederland, volledig ontworpen volgends de principes van Het Nieuwe Bouwen. In Museumhuis Polman beleef je de spanning tussen deze idealen en de praktijk van de eerste bewoners van de Karwijhof. Het hofje met 32 doorzon arbeiderswoningen, ontworpen door Lotte Stam-Beese (1903-1988) en Ernest Groosman (1917-1999), is een icoon van de Nederlandse wederopbouwarchitectuur.

Kijken met al je zintuigen
De Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser zijn geen doorsnee musea. Je vindt er geen bordjes met “niet aanraken” of spullen in vitrines. Bij deze vernieuwende Museumhuizen mag je je zintuigen inzetten om te beleven hoe het is om in een bepaalde periode in een bepaald huis te wonen. Je mag de kasten openen om te kijken wat er in zit, en wordt uitgenodigd om lekker met een tijdschrift op de bank te gaan zitten. En bij Museumhuis Polman kom je door de achterdeur naar binnen, zoals het vroeger ook ging. Als je dit Museumhuis binnengaat, stap je de jaren 50 binnen. Misschien doet een geur je aan de soep van je vroegere buurvrouw denken of herken je de lamp die je ouders ook hadden hangen. Ook de indeling van de woning is voor velen die in een (bijna) doorzonwoning opgroeiden, bekend terrein. Kom langs en geniet van de ultieme mix van moderniteit en het feest der herkenning.

Blijf je slapen?
Naast het Museumhuis vind je Monument en Bed “De Karwijhof”. In dit vakantiehuisje van Vereniging Hendrick de Keyser voel je je meteen thuis. De sfeervolle jaren ‘70 inrichting is licht, modern en warm tegelijk. Neem je de tijd om Nagele echt te beleven? Kom dan overnachten.
Museumhuis Nagele is vier dagen per week geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op de website www.museumhuizen.nl staat het adres, de toegangsprijs en lees je meer over het Museumhuis. Een overnachting boek je op www.monumentenbed.nl

Vereniging Hendrick de Keyser
Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. De zo opgebouwde collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De collectie omvat inmiddels 427 panden, waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 108 plaatsen in heel Nederland. Vereniging Hendrick de Keyser wordt gesteund door de BankGiro Loterij. Voor meer informatie zie: www.hendrickdekeyser.nl .

Bron: Persbericht Vereniging Hendrick de Keyser
Beeld: Karwijhof 20, Nagele, foto: Arjan Bronkhorst