Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 januari wordt Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018) officieel geopend. Drie dagen lang is in de hoofdstad en provincie van alles te beleven. Op vrijdag 26 januari zijn van 19.00 tot 22.00 uur bijna alle 100 musea in Friesland open en hebben zij een speciaal programma ontwikkeld samen met theatermakers.

Vrijdag 26 januari
Op vrijdag 26 januari wordt het Culturele Hoofdstadjaar samen met Friese basisscholen muzikaal provincie breed ingeluid. Stipt om 12.00 uur zingen de kinderen Seis oere thús – het LF2018-lied van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma – en verspreiden de scholen het filmpje met #2018begjint via Facebook.  ’s Avonds zijn bijna alle 100 musea geopend en doen vele particulieren in Friesland mee aan 2018verhalen: skûtsjesilers, burgemeesters, caféhouders en de buurvrouw op de hoek doen hun deuren open om een bijzonder verhaal te delen.

Zaterdag 27 januari
Vanaf 21.35 uur doet AVROTROS live verslag van dit unieke openingsspektakel op NPO 1.
Zaterdag zoomen we in op de stad Leeuwarden en loop je zowel binnen als buiten dwars door impressies van het hele jaarprogramma 2018. Leeuwarder kinderen trappen zaterdagmiddag af met Kijk eens wat ik kan in het kader van het Adje Lambertz-project, één van de hoofdprojecten van LF2018. In de winkelcentra van Leeuwarden verrassen zij winkelend publiek met hun kunsten.

Meer dan 60 projecten geven een voorproefje tijdens de 2018previews. Bezoekers worden tussen 19.00 en 21.00 uur bij de Leeuwarder stadspoorten begroet door de Friese paarden van De Stormruiter. Lân fan Taal, in OBE en Tresoar, verwondert ons over de rijkdom van meertalig samenleven. Het Oranjewoud Festival zorgt voor prachtige muziek door topmusici en 8ste dag inspireert het publiek met hun kilometerlange fluisterlijn. Leeuwarders, Friezen, mensen vanuit heel Nederland en van ver daarbuiten worden meegenomen in de belevenis van het jaar.

Vanaf 21.00 uur komen alle mensen samen op de drie pleinen (Gouverneursplein, Oldehoofsterkerkhof en het Wilhelminaplein) onder 20 meter hoge replica’s van de Oldehove-toren. Met honderden muzikanten op de daken, torens en balkons en meer dan duizend koorleden vormen de drie pleinen één groot orkest. Er zijn optredens van onder andere Nynke Laverman, Piter Wilkes, rapper KUÒ, Lucette van den Berg, Shaza Hayek, het Noord Nederlands Orkest, Pasveerkorps Leeuwarden en vele anderen. Het is een internationaal feest met performers uit de hele wereld. Zelfs het beroemde Friese paard Tonjes 459 uit de VS is speciaal voor het Openingsweekend langer in het land.

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de opening en verrichten samen met de kinderen die meespelen in het openingsspektakel, de officiële openingshandeling.

De afterparty wordt georganiseerd door Festival Welcome to the Village met onder andere Islam Chipsy & EEK, Dekmantel Soundsystem, Marshall Jefferson en Deeptraxx. En de toegang tot alles is natuurlijk gratis.

Zondag 28 januari
Tijdens het weekend zullen ook een groot aantal LF2018-projecten hun première beleven, zoals de voorstelling over Marijke Muoi in de Leeuwarder Grote Kerk, De Stijl Part I-tentoonstelling Dada in Dr8888, Phantom Limb: Art beyond Escher in het Fries Museum en Het Grote Grutto Theater in Natuurmuseum Fryslân.

Bron en beeld: Persbericht BAAS Amsterdam