Ruim 8.000 bezoekers hebben het openingsweekend van SPACE WASTE LAB en educatieprogramma SPACE @ KAF in Almere bezocht. Vrijdag 5 oktober ging onder toeziend oog van duizenden bezoekers en special guests Franco Ongaro (directeur ESTEC), Michiel Rijsberman (gedeputeerde provincie Flevoland) en Franc Weerwind (burgemeester van Almere), SPACE WASTE LAB van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde in wereldpremière met een spectaculaire performance dat in real-time het space waste boven onze hoofden visualiseert. Zaterdag 6 oktober trok de eerste editie van SPACE @ KAF met Weekend van de Wetenschap ambassadeur André Kuipers een volle Grote Zaal.

Living Lab by Daan Roosegaarde
Het begeleidende living lab, ondersteund door experts van ESA, is dagelijks gratis toegankelijk voor studenten en bezoekers om te onderzoeken hoe we van ruimteafval nieuwe duurzame creaties kunnen maken. Diverse artefacten, die het gevolg van ruimtepuin laten zien, en tastbare stukken ruimteafval, zoals een stuk van een zonnepaneel van de Hubble Space Telescope, worden uitgeleend door ESA en tentoongesteld in het living lab. Roosegaarde wil dat bezoekers ruimteafval kunnen ervaren als een potentiële bron van nieuwe creativiteit. Oplossingen en ideeën die voortkomen uit het living lab kunnen per ansichtkaart worden aangedragen en krijgen vervolgens een prominente plek in de expositieruimte.

Data en tijden live performances na zonsondergang (gratis)
9-10 november 2018 – 19.00-23.00 uur
7-8 december 2018 – 19.00-23.00 uur
18-19 januari 2019 – 19.00-23.00 uur

Openingstijden Living Lab (gratis)
dinsdag-zaterdag – 10.00-18.00 uur
zondag – 12.00-17.00 uur
maandag – gesloten

Tijdens de live performances is het living lab geopend tot 23.00 uur.

SPACE @ KAF
Tot en met 19 januari 2019 is Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) in de ban van space. In het kader van Daan Roosegaarde’s SPACE WASTE LAB wordt er maandelijks een bomvol programma georganiseerd, met – veelal gratis – activiteiten, waarmee ook de allerkleinsten zich niet zullen vervelen. Onder de noemer SPACE @ KAF is het doel om jong en oud te betrekken bij vraagstukken over onze aarde, ons klimaat en onze blik op het landschap van de toekomst. Op 9 en 10 november vertoont SPACE @ KAF een programma met filmklassiekers dat André Kuipers speciaal voor de Kunstlinie cureerde. Alle films worden ingeleid met een videoboodschap van de astronaut.

9 november
16.00 uur – Gravity
18.00 uur – Apollo 13

10 november
16.00 uur – The Martian
18.00 uur – Soylent Green

Kaarten kosten € 3,50 en zijn te reserveren via kaf.nl/filmsbyandre

Het ei van Columbus
Joos Ockels, de vrouw van wijlen Wubbo Ockels – de eerste Nederlander in de ruimte – staat op zaterdag 10 november in de Grote Zaal. Daar gaat ze met kinderen het gesprek aan over uitvindingen: hoe belangrijk zijn uitvindingen en welke rol spelen kinderen daarbij? Daarnaast zullen onderwerpen als duurzaamheid en ruimtevaart aan bod komen, en is er ruimte voor vragen. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan de stichting ‘Happy Energy’ van Joos Ockels.

17.00-18.00 uur – Joos Ockels en het Ei van Columbus (Grote Zaal)

Kaarten kosten € 3,50 (zonder administratiekosten) en zijn vanaf 10 oktober te reserveren via de website van KAF.
Na het interactieve programma vindt om 19.00 uur Space Waste Lab Live Performance plaats op de Esplanade.

Credits: Janus van den Eijnden

Over Space Waste Lab
Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space waste; delen van raketten en satellieten. Dit afval kan door botsingen met onze satellieten nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Space Waste Lab is een living lab dat onderzoekt hoe we ruimteafval kunnen up-cyclen als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. De live performance visualiseert real-time, met lange verticalen lijnen van licht, space waste dat zich bevindt tussen 200 en 20.000 kilometer. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de aarde met ruimteafval verbonden. De licht performance is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis bij KAF te bezichtigen.

Over KAF
Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is de culturele hotspot in Almere en Flevoland. Het belangrijkste doel van KAF is om iedereen blij te maken met kunst: of het nu gaat om theater, architectuur, muziek of dans, alle disciplines zijn vertegenwoordigd. Het programma van KAF is creatief en eigentijds, en het wil inspireren en opleiden binnen de vier fundamentele elementen die KAF hebben gebouwd: PODIUM, EXPO, ACADEMIE & CITY LOUNGE.

Bron: persbericht Baas Amsterdam
Beeld: Opening Space Waste Lab – Credits: Studio Roosegaarde.