Bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg wordt deze zomer op een bijzondere manier aandacht besteed aan 450 jaar Tachtigjarige Oorlog: de slechts eenmaal eerder uitgevoerde opera Thijl van de Nederlandse componist Jan van Gilse (1881-1944) keert terug op het toneel op initiatief van acht Utrechtse studenten. De opera vertelt het verhaal over de zestiende-eeuwse geuzenleider Thijl Uilenspiegel, die in opstand komt tegen de Spaanse overheersing. De voorstellingen sluiten aan op de tentoonstelling ‘Willem’, die eveneens over de Tachtigjarige Oorlog gaat.

Te midden van de Soesterduinen verrijst een decor van zandsculpturen op een podium waar 160 jonge, gedreven musici en acht top-solisten de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven uitvoeren. Een festival met muziek en lezingen en een bezoek aan het Nationaal Militair Museum sluiten aan op de voorstelling.

De organisatie van het project is in handen van acht studenten uit het Utrechtsch Studenten Concert. Het orkest bestaat in 2018 195 jaar en is daarmee het oudste symfonieorkest van Nederland. Traditiegetrouw wordt elk lustrum gevierd met een grootschalige operaproductie op professioneel niveau. Vijf jaar geleden zetten de studenten de Nederlandse operawereld op zijn kop met Wagners ‘Das Rheingold’, uitgevoerd in het ruim van een rijnaak. Nu doen ze dat opnieuw. Deze zomer bouwen ze een concertzaal van zeecontainers om hierin de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op te voeren in samenwerking met een professionele cast en artistiek team. Onder andere bariton Anthony Heidweiller, sopraan Aylin Sezer en regisseur Wim Trompert werken aan Thijl 2018 mee.

Thijl is tussen  30 juni en 17 juli negen keer te zien op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Kijk voor meer informatie en tickets op www.thijl2018.nl

Speeldata: 30 juni, 2, 4, 6, 8, 11, 13, 15, 17 juli
Locatie: Nationaal Militair Museum – Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest
Ticketshttp://www.thijl2018.nl/tickets/

Bron: Persbericht Thijl 2018
Foto: José Gieskens. Beeld: Anthony Heidweiller als Thijl 1.