7 maart 2023

Paleis Het Loo opent eind april een nieuwe ondergrondse expositieruimte voor tijdelijke en permanente tentoonstellingen. Deze uitbreiding, ontworpen door KAAN Architecten, ligt direct voor het paleis en is gebouwd onder de grote binnenplaats, zodat het uitzicht op het paleis hetzelfde blijft als toen het bijna 350 jaar geleden werd gebouwd.

De nieuwe ruimte beslaat vijfduizend vierkante meter en huist onder meer een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en hun rol in Nederland, Europa en daarbuiten. Ook komen er tentoonstellingsruimtes die het begrip ‘monarchie’ vanuit verschillende perspectieven zullen verkennen.

Paleis Het Loo werd in 1686 gebouwd als zomerpaleis voor stadhouder Willem en zijn vrouw Mary Stewart, kort voordat zij staatshoofd werden van Engeland, Ierland en Schotland en Nederland. Koningin Wilhelmina woonde na de Tweede Wereldoorlog tot aan haar dood in 1962 in het paleis. Later hebben prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven nog enkele jaren in een zijvleugel gewoond. Sinds 1984 is Paleis Het Loo een onafhankelijk nationaal museum.

Vorig jaar ging het paleis zelf weer open na vier jaar conserveren, verbouwen en vernieuwen. Het was voor het eerst dat het Apeldoornse paleis zo grondig onder handen werd genomen. Met de opening van de ondergrondse ruimte rondt het paleis een vijf jaar durende renovatie en verbouwing af.

Bron: Persbericht Pickles PR

Paleis Het Loo, impressie door KAAN Architecten