Woensdag 8 juni is op 87-jarige leeftijd in haar woonplaats Londen de Portugees-Britse kunstenaar Paula Rego overleden. Rego had de afgelopen jaren grote overzichtstentoonstellingen, laatstelijk in Kunstmuseum Den Haag.

Paula Rego in Kunstmuseum Den Haag, met 'De cadet en zijn zus', 1988

Met haar imposante en tamelijk rauwe schilderijen en pastels kreeg Paula Rego (1935-2022) pas eind jaren tachtig internationaal erkenning, met grote solotentoonstellingen in Lissabon en Londen. Vanaf die tijd werd ze geëerd als een van de helden van de moderne Britse kunst. In 2010 kreeg ze van het Verenigd Koninkrijk de eretitel Dame toegekend. Rego werd in 1935 geboren in Lissabon, onder het dictatoriale regime van Salazar. Dat liet zijn sporen na. Sprookjes, nachtmerries, Jungiaanse dromen, liefdesleed en maatschappelijk onrecht vonden een weg naar haar kunstwerken.

Pastels
In 1951 verhuisde Rego naar Londen, waar ze de Slade School of Fine Art bezocht. Daar leerde ze ook haar latere echtgenoot Victor Willing kennen. In 1994 stapte ze over van het schilderen met verf naar het schilderen met pastelkrijt op enorme formaten papier. Over de pastels zei Yasmijn Jarram, een van de samenstellers van het overzicht van Rego in Kunstmuseum Den Haag, in Museumtijdschrift: “Ze heeft daarin echt haar techniek gevonden. Ze heeft gesproken over de zintuiglijkheid van pastelkrijt dat je in tegenstelling tot verf rechtstreeks in je hand houdt. Ze noemt de techniek agressiever dan schilderijen. Je kan het papier ermee directer te lijf gaan.”
Een van haar bekendste pastelseries is gewijd aan abortus en de gevolgen daarvan voor de vrouw. Naar verluidt heeft ze hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan de late legalisatie van abortus in haar geboorteland Portugal.