De eerste editie van Performance Art Weekend is een feit. De Nieuwe Vorst en PARK brengen in Tilburg een weekend lang – op zaterdag 5 en zondag 6 oktober – spannend werk op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Alles is op locatie.

Gezamenlijk wordt een route gevolgd langs performances waarin de grens tussen theater en beeldende kunst vervaagt. Er wordt verzameld om 13.30 uur bij het Textielmuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg.
De andere locaties zijn het Drögegebouw, Museum De Pont en PARK (alles rondom Wilhelminapark), waar gezamenlijk te voet naartoe gegaan wordt. De laatste performance eindigt om 17.30 uur.

De route gaat langs de volgende performances:

Bram van Helden – Future Zen Garden 6
Theatermaker en beeldend kunstenaar Bram van Helden heeft een fascinatie voor wat hij ‘plastic organismes’ noemt. In zijn reeks Future Zen Garden geeft hij steeds een nieuwe vorm aan zijn werk (performances, installaties, exposities) maar het gegeven van levenloos materiaal dat op theatrale wijze leven wordt ingeblazen staat centraal. Van Helden vraagt ons zo om op een andere manier naar de natuur te kijken, in een omgeving die van menselijke invloeden verschoond blijft.

Bram van Helden (1988) woont en werkt in Tilburg. Zijn werk wordt gesteund door PLAN talentontwikkeling Brabant. Future Zen Garden 6 is mede mogelijk gemaakt door Makersfonds Tilburg.

Nick Steur – Freeze
Klein in aanpak, groots in ideeën. Toen hij klein was speelde Nick Steur aan de waterkant met stenen. Hij balanceerde ze op elkaar. In 2011 maakte hij als afstudeervoorstelling een performance met verbijsterende steensculpturen. Enkel tijdens publieke momenten (onder)zoekt hij balans. Inmiddels creëert Steur de sculpturen van stenen die het publiek uitkiest. Geen lijm, cement of enig andere truck komt eraan te pas. Het is pure concentratie en focus en ‘het vinden van de balans tussen je eigen wilskracht en die van de steen’.

De Nederlandse performance/visueel artiest Nick Steur werkt voornamelijk met materialen als steen, zand, staal en water. Hij studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie in Maastricht en won verschillende (inter)nationale prijzen.

Ieke Trinks – I Enter a Room
Enter A Room is een recente performance van Ieke Trinks die over performancekunst gaat. Trinks (her)gebruikt (archief)materiaal van andere kunstenaars en maakt het in een nieuwe context zichtbaar. Door de vertelvorm is de zichtbaarheid net zo tijdelijk als de performances waarover wordt verteld. Het is een vorm van distributie zonder economische efficiëntie.

Sinds 2006 richt de Rotterdamse kunstenaar Ieke Trinks zich vooral op performancekunst. Het alledaagse – het normale – is een startpunt waarin routinehandelingen opnieuw worden gedefinieerd door ze in afzonderlijke elementen te ontleden. Trinks heeft haar werk bij verschillende podia en kunstruimtes op internationaal niveau getoond. Trinks is ook medeorganisator van PAE (Performance Art Event) en is onderdeel van de all-women performancecollectief TRICKSTER.

Wild Vlees – An Incomplete Life
Het jonge collectief Wild Vlees voert in zijn werk een doorlopend gesprek over het belang van de mens. In het indrukwekkend serene When everything is human, the human is an entirely different thing, lieten ze het menselijke ego versmelten met de omgeving. Nu onderzoeken Tamar Blom en Francesca Lazzeri wat de rol is van het menselijk leven op onze planeet. Waarom willen we het koste wat het kost behouden? In An incomplete life proberen ze het leven in zijn geheel te omarmen.

Toegangsprijzen
€ 12,00 volwassenen
€ 6,00 studenten Fontys, Hogeschool voor de Kunsten Tilburg
€ 10,00 jongeren onder de 25 jaar en studenten

Meer informatie en ticketverkoop: denieuwevorst.nl

Bron en beeld: persbericht De Nieuwe Vorst