Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer. Deze keer: de podcast Kunst is Lang met kunstschilder Robert Zandvliet.

In hoog tempo raast het kunstaanbod aan ons voorbij. Honderden kunstenaars werken dagelijks aan nieuw werk, dat al dan niet te zien is in het vlug opvolgende tentoonstellingsaanbod van de afgelopen jaren. Toch is echte aandacht voor hun leven en werk flink verminderd in tv-programma’s en dagbladen.

Als reactie hierop begon programmamaker Luuk Heezen in samenwerking met magazine Mister Motley de podcast ‘Kunst is Lang’. In deze online gesprekkenreeks gaat hij telkens drie kwartier in gesprek met een hedendaagse kunstenaar over zijn of haar kunst, het kunstenaarschap en het wereldbeeld dat erachter zit.

De komende weken zetten wij enkele mooie afleveringen in de spotlights. Deze keer: kunstenaar Robert Zandvliet. Al dertig jaar probeert hij de schilderkunst opnieuw uit te vinden. Hij neemt een motief zoals een voorwerp of landschap als vertrekpunt en abstraheert daarna zodanig, dat alle aandacht uitgaat naar het canvas, de kwastbewegingen en de compositie. Zelf zegt hij daarover: “Wat mij betreft gaat het in schilderen om drie dingen: 1 verf, 2 beeld, 3 spirit. Spirit is de geest in het doek, de toegevoegde waarde die zich onttrekt aan de direkte waarneming. Bij een goed schilderij zit de spirit altijd goed, maar voor een schilder is het heel moeilijk om dat te sturen.”

Beluister de podcast hier of via de podcast-app op uw mobiele telefoon.

Beeld: Hollandse Meesters