Vanaf 19 april zijn bezoekers van Paleis Soestdijk tijdelijk welkom om in de beroemde filmzaal van het paleis een film te bekijken. De film ‘Paleis Soestdijk in film: bijzondere beelden uit een vorstelijk verleden’ is het resultaat van een samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Paleis Soestdijk. Het is een compilatie van historische opnames, waarvan een deel is gemaakt door Prins Bernhard zelf, in een 20 minuten durende film. De filmzaal van Paleis Soestdijk is nog niet eerder op deze manier toegankelijk geweest voor publiek.

In de periode van vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei krijgen bezoekers van Paleis Soestdijk de gelegenheid om beelden van Prinses Juliana, Prins Bernhard en het gezin in de periode van 1937-2001 te bekijken in de filmzaal van het paleis. De film ‘Paleis Soestdijk in film: bijzondere beelden uit een vorstelijk verleden’ duurt ruim 20 minuten en bestaat uit originele beelden uit de collectie van Beeld en Geluid aangevuld met filmmateriaal dat door Prins Bernhard zelf is gemaakt en gemonteerd. In 1987 vertelde Prins Bernhard in een interview over zijn filmhobby: “Film is altijd een van mijn liefste hobby’s geweest. Om de opname zelf te maken, daarna naar huis te komen en de films aan elkaar te plakken en te knippen en dan later aan de familie te tonen en lof te krijgen”. Dit interview met Prins Bernhard is opgenomen in de filmzaal terwijl hij zelf een film aan het monteren is. Het maakt nu deel uit van deze film.

Directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder:  “Vorig jaar was de filmzaal voor het eerst toegankelijk voor rondleidingen. Nu kunnen mensen ook echt ervaren hoe het tussen 1937 en 2004 was om in het paleis een film te zien”.  
Voor een bezoek aan de filmzaal dienen bezoekers in het bezit te zijn van een geldig ticket voor het paleis. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Wel is het noodzakelijk voor bezoekers om vooraf een aanvangstijd te reserveren. Dit kan online bij de aankoop van een ticket. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een bezoek aan de filmzaal om 11.30 uur, 12.15 uur, 13.00 uur, 13.45 uur, 14.30 uur, 15.15 uur  of 16.00 uur. Het aantal deelnemers aan dit bezoek is beperkt en duurt ruim 20 minuten.

Geplande data:
Vrijdag 19 april
Zondag 21 april
Dinsdag 23 april
Donderdag 25 april
Zondag 28 april
Woensdag 1 mei
Vrijdag 3 mei
Zondag 5 mei
Zaterdag 20 april
Maandag 22 april
Woensdag 24 april
Vrijdag 26 april
Dinsdag 30 spril
Donderdag 2 mei
Zaterdag 4 mei

Klik hier voor het bestellen van tickets.

Bron en beeld: persbericht Paleis Soestdijk