Ralph Keuning heeft in overleg met de Raad van Toezicht besloten terug te treden als directeur/bestuurder van Museum de Fundatie. Daarmee wil hij ruimte maken voor een nieuwe fase in de ontwikkeling van het museum.

Keuning heeft besloten zijn loopbaan elders voort te zetten, onder meer als zelfstandig adviseur voor verschillende opdrachtgevers. Om een zorgvuldige voortgang en afronding van langlopende projecten voor het museum en de regio te waarborgen, zal Ralph Keuning in een externe adviseursrol de directie gaan adviseren en ondersteunen.Totdat een nieuwe directeur/bestuurder is gevonden, wordt Rob Zuidema, nu interim zakelijk directeur, benoemd tot bestuurder.

Wolk
Museum de Fundatie is in de afgelopen vijftien jaar, onder leiding van Ralph Keuning, exponentieel gegroeid van 30.000 naar ruim 250.000 bezoekers per jaar. Het museum kreeg in Nederland grote bekendheid en heeft een internationale reputatie verworven. Dit is bereikt met een aansprekend tentoonstellingsprogramma, met het toevoegen van belangrijke werken aan de eigen collectie en middels effectieve marketing. De uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle met de spectaculaire wolk heeft het museum een iconische uitstraling gegeven. Financieel is het museum gezond, mede door actieve fundraising in de afgelopen jaren. De Raad van Toezicht spreekt haar waardering uit voor de grote inhoudelijke deskundigheid en het engagement waarmee Ralph Keuning zich heeft gewijd aan Museum de Fundatie.

Werksfeer
Feit is dat de exponentiële groei ook een wissel heeft getrokken op de medewerkers van Museum de Fundatie, die ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het behaalde succes. De interne organisatie is niet meegegroeid met de toegenomen bezoekersaantallen. Ook was er te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en de werksfeer. Het is duidelijk geworden dat de interne organisatie en de werkcultuur van Museum de Fundatie moeten veranderen. Daarom heeft de Raad van Toezicht besloten te zoeken naar een nieuwe directeur/bestuurder die de volledige verantwoordelijkheid krijgt over Museum de Fundatie. Die is ook verantwoordelijk voor ontwikkeling van de toekomstige derde locatie “De Rode Loods”, in de Spoorzone van Zwolle.

Bron: Persbericht Museum de Fundatie
Beeld: Ralph Keuning bij een overzichtstentoonstelling van Neo Rauch