Vanaf woensdag 16 mei is een maand lang het recent aan Rembrandt toegeschreven werk Portret van een jongeman te zien in de Hermitage Amsterdam. Het meesterwerk krijgt tot en met 15 juni tijdelijk een plek in een aparte zaal in de Amstelvleugel.

Het gaat om een uit circa 1634 daterend portret van een onbekende jongeman, waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret. Het is voor het eerst in bijna een halve eeuw dat een volledig onbekend schilderij van Rembrandt is ontdekt. Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six kocht het ongesigneerde en ongedateerde portret met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie’s in Londen. Hij deed uitgebreid kunsthistorisch en technisch onderzoek, waaruit bleek dat het werk door de destijds ongeveer 28-jarige meester zelf moet zijn geschilderd. De toeschrijving is onderschreven door professor Ernst van de Wetering, bekend van het Rembrandt Research Project (RPP) en algemeen erkend als dé Rembrandt-autoriteit in de wereld en daarnaast door vijftien vooraanstaande conservatoren en kunsthistorici uit binnen- en buitenland.

Van 16 t/m 27 mei is bezichtiging van dit schilderij inbegrepen in een toegangsticket voor de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage en het Hermitage all-in ticket, met speciale avondopenstellingen tot 22 uur. Van 28 mei t/m 15 juni is er een apart kaartje voor € 5, gratis voor Museumjaarkaarthouders. Op 16 juni gaat de tentoonstelling Classic Beauties, kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal van de 18e eeuw open voor het publiek.

Bron: Persbericht Hermitage Amsterdam
Beeld:
Portret van een jongeman. Foto: René Gerritsen/Jan Six Fine Arts.