Het schilderij ‘Vrouw die door een man wordt omarmd’, een vroeg werk van de zeventiende-eeuwse meester Jan Lievens uit de privécollectie van de Braziliaan Jacqui Safra, wordt te koop aangeboden door veilinghuis Sotheby’s. De jongeman op het schilderij wordt nu geïdentificeerd als niemand minder dan Lievens’ vriend en naaste collega, Rembrandt van Rijn.

Het werk dateert van 1626-27, toen Lievens nog maar twintig jaar oud was. Ondanks zijn jeugdige leeftijd ontwikkelde hij zich razendsnel als kunstenaar en werd zelfs hoger aangeslagen dan zijn rivaal Rembrandt.

Beide kunstenaars werden, een jaar van elkaar, in Leiden geboren. Ze studeerden bij dezelfde leermeester en woonden bij elkaar in de buurt. Omdat de twee jonge kunstenaars zo nauw samenwerkten, vonden tijdgenoten hun werk soms moeilijk te onderscheiden.

Ze gebruikten dezelfde modellen en schilderden soms zelfs elkaar. Zo ook in het schilderij dat nu te koop wordt aangeboden, volgens Arthur Wheelock, oud-conservator Noord-Europese kunst van de Londense National Gallery. Hij baseert die aanname op de gelijkenis met veronderstelde andere afbeeldingen van Rembrandt uit dezelfde periode. Dezelfde figuur komt voor op mogelijk de vroegst bekende afbeelding van Rembrandt, op Lievens’ ‘De kaartspelers’ uit 1622-23, uit de New Yorkse Leiden Collection.

‘Vrouw die door een man wordt omarmd’ wordt 29 januari geveild, met een geschatte waarde van vier tot zes miljoen dollar.

Bron: Art Daily
Beeld: ‘Vrouw die door een man wordt omarmd’, Jan Lievens