8 mei 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 34: een reusachtig ijshoorntje als opwarmer voor IJsheiligen.

Foto via Pack à Porter

Dit reusachtige ijshoorntje van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen is een goede opwarmer voor IJsheiligen. Oorspronkelijk werden tussen 11 en 14 mei de naamdagen van vier katholieke heiligen gevierd, op de dagen dat volgens de weerkunde de laatste kans op nachtvorst mogelijk is.
Dropped Cone werd in 2001 geïnstalleerd op het dak van de Neumarkt Galerie in Keulen. Het was zeker niet het eerste werk dat het koppel maakte voor de openbare ruimte in Duitsland. Zo ontwierp Oldenburg Spitzhacke voor Documenta 7 (1982), een gigantisch pikhouweel dat nog steeds is te zien in het Fuldauferpark in Kassel. Een jaar later kreeg Freiburg een gigantische waterkraan met fantastisch knalrode tuinslang van 125 meter. Heel anders van stijl is de Houseball (1996) in Berlijn, een bal van opgerolde kleding en huisraad met keurig touwtje eromheen gestrikt.