Naar aanleiding van haar 150 jarig bestaan publiceert de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam de plattegrond ‘Rijksakademie op de kaart, 150 jaar beelden in Amsterdam’ . Hiermee kun je deze zomer dwalen door de straten en parken van Amsterdam, op zoek naar Rijksakademie-geschiedenis. 441 werken in de openbare ruimte van de hand van kunstenaars die de afgelopen 150 jaar aan de Rijksakademie verbonden waren, zijn in kaart gebracht: van voormalig directeuren en docenten tot advisors en alumni. Je vindt zo werk van Jan Toorop, Hildo Krop, Constance Wibaut, Constant, Karel Appel en Erwin de Vries, maar ook van een hedendaagse generatie alumni, zoals Jennifer Tee, Fernando Sanchez Castillo, Ebru Özseçen, Amalia Pica en Papa Adama.

De kaart laat zien welke plek kunst in de openbare ruimte in Amsterdam inneemt – van gedenkstenen en figuratieve beelden tot abstracte, experimentele of conceptuele installaties – in parken, op straat, in de metro, op gevels. Ook wordt de maatschappelijke rol die kunstenaars hebben gespeeld in stadsontwikkeling belicht, bijvoorbeeld in de gebouwen van de Amsterdamse School. Daarnaast geeft de kaart inzicht in overheersende perspectieven door de jaren heen en stelt daarmee vragen over representatie, over wie en wat ontbreekt. De werken op de kaart zijn permanent en bevinden zich in de openlucht, of in gebouwen die nadrukkelijk een publieke functie hebben; bibliotheken, ziekenhuizen, stadsdeelkantoren.

Podcast Hans Aarsman: ‘Er is maar één ding. En dat is alles.’
Schrijver, fotograaf en Rijksakademie-alumnus Hans Aarsman heeft de 441 werken uitvoerig onderzocht en een aantal thematische paden uitgestippeld die op de kaart te vinden zijn. Daarnaast maakte hij speciaal voor de publicatie de podcastserie ‘Er is maar één ding. En dat is alles.’ Deze leidt je langs negen werken door de hele stad. Hij plaatst ze in de context van hun tijd en bevraagt ondertussen wat kunst, kunst maakt. “Kunst is een rekkelijk begrip”, zegt Aarsman over het oudste werk dat op de kaart staat, het grafmonument voor Jan Willem Pieneman, gemaakt door Frans Stracké. “Toen was Stracké de top, hij was hoogleraar op de Rijksakademie. Nu vinden we zijn buste toch meer braaf beitelen.” Aarsman besteedt daarnaast aandacht aan recent werk, zoals Elspeth Diederix’ project ‘Miracle Garden’ in het Erasmuspark en heeft oog voor wat er verder nog voor moois te zien is – bijvoorbeeld waar je een lekker broodje zuur haalt.

Verkoopinformatie
De kaart is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. De podcasttour van Hans Aarsman is alleen in het Nederlands te beluisteren. De kaart kost €4,95, en is te koop via https://150y.rijksakademie.nl/map. De podcasttour is hier ook gratis af te spelen en/of te downloaden. Het ontwerp van de plattegrond is van Studio Joost Grootens (SJG) te Amsterdam, gespecialiseerd in het ontwerp van boeken op het gebied van architectuur, stedelijke ruimte en kunst, en van atlassen in het bijzonder.

150 jaar Rijksakademie: ‘Activating Pasts, Practising Futures’
26 mei 2020 was het precies 150 jaar geleden dat de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam werd opgericht. In het jubileumprogramma ‘Activating Pasts, Practising Futures’ duikt de Rijksakademie in het verleden en kijkt tegelijkertijd vooruit naar de kunstenaarspraktijk van vandaag en morgen. Naast de publicatie van ‘Rijksakademie op de kaart’, is er onder andere een hernieuwde samenwerking met ARTIS in de vorm van een artist residency in september en een tentoonstelling in het Amsterdam Museum aan het eind van het jaar. Het programma loopt door tot en met mei 2021.

Rijksakademie van beeldende kunsten
De Rijksakademie van beeldende kunsten levert al 150 jaar een belangrijke bijdrage aan vernieuwende hedendaagse kunst. In 1870 bij wet opgericht door Koning Willem III om artistiek talent in Nederland te behouden, is het inmiddels uitgegroeid tot een internationaal residency-programma waar professionele kunstenaars zich onder de meest optimale condities kunnen richten op onderzoek, experiment en productie van nieuw werk. De Rijksakademie bekleedt tot op de dag van vandaag een belangrijke positie in de Nederlandse en internationale kunstwereld. Kunstenaars als August Allebé, Hendrik Berlage, George Hendrik Breitner, Piet Mondriaan, Constant, Karel Appel, en meer recent Marijke van Warmerdam, Roy Villevoye, Fiona Tan, David Claerbout, Charlotte Dumas, Melanie Bojano, Funda Gül Ozcan en vele anderen zijn de huidige resident artists voorgegaan.

Bron: persbericht Rijksakademie van beeldende kunsten
Beeld: Carel Kneulman, ‘Monument voor het Kunstenaarsverzet’, 1973, Plantage Middenlaan, Amsterdam, foto: Gus Maussen