Het Rijksmuseum heeft 37 foto’s van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe ontvangen uit drie verschillende verzamelingen. Aanleiding was de grote schenking van Mapplethorpes werken door choreograaf Hans van Manen en zijn partner Henk van Dijk eind 2019. Met de verwerving kan het Rijksmuseum een goed representatief overzicht bieden van het oeuvre van de iconische fotograaf. Het Rijksmuseum heeft nu 61 werken van Mapplethorpe in zijn collectie.

•Arendt Brinks heeft 33 foto’s van Robert Mapplethorpe overgedragen aan het Rijksmuseum. De collectie is voor het grootste deel door Arendt Brinks geschonken en deels aangekocht met steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij.

•Voormalig galeriehouder Bram Volkers schonk twee portretten. Deze portretten heeft Mapplethorpe van hem gemaakt tijdens een bezoek aan Amsterdam.

•Daarnaast ontving het Rijksmuseum twee foto’s van Mapplethorpe – een bloemstilleven en een foto van Lisa Lyon – van Eduard Planting en Marque Joosten.

Taco Dibbits: De schenking van Hans van Manen en Henk van Dijk was het begin van een kettingreactie van schenkingen van Robert Mapplethorpes werken waar een museum alleen maar van kan dromen. Mapplethorpe was van aanzienlijke internationale invloed op de Nederlandse cultuur van de jaren ’80. Hij hield van Amsterdam, bezocht het veelvuldig en maakte er werk. Dankzij de giften kan het Rijksmuseum nu recht doen aan de plaats die Mapplethorpe binnen de fotografie heeft. Wij zijn Arendt Brinks, Bram Volkers, Eduard Planting en Marque Joosten, Hans van Manen en Henk van Dijk zeer dankbaar.

Arendt Brinks: Ik was me al een lange tijd aan het bezinnen op de toekomst van mijn collectie foto’s van Robert Mapplethorpe en hoorde van de schenking van Hans van Manen en Henk van Dijk. Dat het nu in goede handen is, bij elkaar blijft en ook voor de toekomst behouden is, stemt me gerust. Het is nu altijd voor iedereen toegankelijk.

Collectie van Arendt Brinks
Motivatie voor de overdracht van Arendt Brinks was de schenking van Hans van Manen en Henk van Dijk in 2019. In het Rijksmuseum zijn de collecties bijeengebracht en in de toekomst ook samen te zien. De collecties complementeren elkaar ook. Zo had Arendt Brinks een feminien zelfportret van Mapplethorpe en Hans van Manen een masculien zelfportret. Net als de portfolio’s X, Y, Z die Mapplethorpe rond 1980 heeft samengesteld. Van Manen en Van Dijk bezaten Y (bloemstillevens), Brinks X en Z (naakten en homo-erotisch werk). Ook heeft Robert Mapplethorpe, net als Bram Volkers en Hans van Manen, Arendt Brinks geportretteerd.

Robert Mapplethorpe
Vanaf het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw begon de Amerikaan Robert Mapplethorpe (1946-1989) met het maken van naaktfoto’s. Hij trok zich niets aan van de veronderstelde grenzen tussen ‘beschaafd naakt’ en schokkende, harde en expliciete gay- en sm-seks. Hij bracht zijn eigen wereld in beeld – al fotografeerde hij niet ‘live’ en op locatie, maar ensceneerde hij zorgvuldig in zijn studio. Seks en kunst waren voor hem geen gescheiden werelden. Hij zag zelf weinig verschil tussen het fotograferen van een bloem en een penis. Zijn foto’s zijn technisch perfect, terwijl pornografie tot dan toe meestal een beetje ‘groezelig’ was en slecht gedrukt. Daarmee haalde Mapplethorpe de fotografie van expliciete gay- en sm-seks uit de onderwereld naar boven en bracht hij die tot in het officiële kunst- en galeriecircuit. Hij was en is een voorbeeld voor velen, in Nederland o.a. voor Erwin Olaf.

De fotocollectie van het Rijksmuseum
De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit circa 150.000 foto’s, uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw, uit binnen- en buitenland. Het is de ambitie om de hele geschiedenis van de fotografie in beeld te brengen. Het gaat daarbij om erkende meesterwerken van topfotografen en ook om toepassingen in reclame, mode, journalistiek en wetenschap. Het werk van Mapplethorpe is hierbij onmisbaar. De fotografiecollectie van het Rijksmuseum is dankzij de genereuze steun van partner Baker McKenzie, particuliere begunstigers en institutionele fondsen tot stand gekomen.

Bron: Persbericht Rijksmuseum
Beeld: Robbert Mapplethorpe, ‘Self Portrait’, 1980. Aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, © Robert Mapplethorpe Foundation