Vandaag opent het Rijksmuseum Schiphol zijn deuren. Wie aankomt, vertrekt of een overstap maakt op de luchthaven kan hier genieten van het wonder van de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Te zien zijn een Delftsblauw tegeltableau en tien schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum: landschappen, zeegezichten, bloemstillevens en portretten van Hollandse meesters als Jan van Goyen, Willem van de Velde II, Abraham Mignon en Michiel van Mierevelt. Het museum is dag en nacht gratis toegankelijk.

Terug van weggeweest
Het Rijksmuseum is terug van weggeweest op de Holland Boulevard, het onlangs heringerichte verblijfsgebied tussen Lounge 2 en 3 achter de veiligheidscontrole op Amsterdam Airport Schiphol. In 2002 was het Rijksmuseum het eerste kunstmuseum in de wereld met een dependance op een luchthaven. Momenteel is Schiphol de enige luchthaven met een museum met originele 17de-eeuwse kunst in de terminal. Op de Holland Boulevard vindt men onder andere ook NEMO Science Museum, een bibliotheek en rustruimtes.

24 uur per dag gratis toegankelijk
De S-vormige tentoonstellingsruimte van 167 m2 is ontworpen door NEXT architects. De grafische vormgeving is van Irma Boom. Het museum is 24 uur per dag gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen het museum via twee kanten betreden. In de naast gelegen winkel zijn souvenirs uit het Rijksmuseum en andere Nederlandse musea verkrijgbaar.

Rijksmuseum van en voor iedereen
Met de aanwezigheid op Schiphol toont het Rijksmuseum zich het museum van en voor iedereen. Naast de vaste collectie in Amsterdam, tentoonstellingen in binnen- en buitenland en de voor iedereen toegankelijke digitale collectie via Rijksstudio, is ook Rijksmuseum Schiphol een plek waar mensen kunnen genieten van kunst.

Rembrandt en Vermeer op de bagageband
Ter gelegenheid van de opening van Rijksmuseum Schiphol worden reizigers die aankomen in Nederland bij het ophalen van hun koffers verrast met Hollandse meesterwerken uit het Rijksmuseum. Vanaf 5 september is de 73 meter lange bagageband 16 in hal 3 volledig versierd met 45 afbeeldingen van werken van de middeleeuwen tot nu, van onder anderen Geertgen tot Sint Jans, Jan Jansz Mostaert, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh, Gerrit Thomas Rietveld en Karel Appel.

Rijksmuseum Schiphol is mogelijk gemaakt door ING, hoofdsponsor van het Rijksmuseum en Amsterdam Airport Schiphol.

Bron: Persbericht Rijksmuseum
Beeld: Rijksmuseum, Schiphol. Foto Thijs Wolzak