Het Rijksmuseum publiceert vandaag het meest diepgaande en uitgebreide online overzicht van het werk van de schilder en prentmaker Hercules Segers (1589/90-1633/40). Met de online bestandscatalogus The works by Hercules Segers in the Rijksmuseum krijgt iedereen toegang tot alle werken van deze zeventiende-eeuwse kunstenaar uit de collectie van het Rijksmuseum. De afbeeldingen worden allemaal in hoge resolutie aangeboden en zijn voorzien van alle relevante informatie en inzichten die het onderzoek hiernaar heeft opgeleverd.   

Jane Turner, hoofd Rijksprentenkabinet: We zijn verheugd om permanente toegang te bieden tot alle werken van Segers uit onze collectie. Met super high-res digitale beelden kan de kijker nu verdwalen in de fantastische landschappen van deze visionaire kunstenaar.

Experimentele kunstenaar
Hercules Segers behoort tot de meest mysterieuze en experimentele kunstenaars uit de zeventiende eeuw. Zijn wonderbaarlijke berglandschappen en eindeloze vergezichten getuigen van een grenzeloze verbeeldingskracht. Als prentmaker was hij een ware pionier. Voor zijn kleurige etsen ontwikkelde hij geheel eigen technieken. Daarmee heeft Segers door de eeuwen heen vele kunstenaars en dichters gefascineerd en geïnspireerd. Rembrandt bezat maar liefst acht schilderijen van zijn hand.

Weinig werken
Er zijn relatief weinig werken bewaard gebleven. Veruit de meeste hiervan bevinden zich in het Rijksmuseum: 74 etsen, twee olieverfschetsen en een schilderij. Deze vormden de kern van het complete overzicht van Hercules Segers dat in 2016-2017 te zien was in het Rijksmuseum en vervolgens in het Metropolitan Museum te New York.

Diepgravend onderzoek
Ter voorbereiding van de tentoonstelling is in het Rijksmuseum diepgravend kunsthistorisch en technisch onderzoek verricht. Dit heeft geleid tot een veel beter inzicht in leven en werk van de kunstenaar, zijn experimentele technieken en materiaalgebruik en de datering van zijn etsen en schilderijen. De onderzoeksresultaten zijn in 2017 gepubliceerd in een nieuwe oeuvre-catalogus.

Online bestandscatalogus
Dit onderzoek en de uitgebreide beschrijvingen van de 77 werken in het Rijksmuseum vormen de basis van de online bestandscatalogus The works by Hercules Segers in the Rijksmuseum. De entries zijn verrijkt met links naar werken van Segers in collecties wereldwijd en andere relevante verwijzingen. De bestandscatalogus biedt daarmee het meest diepgaande en uitgebreide online overzicht van het werk van deze bijzondere zeventiende-eeuwse kunstenaar.

Klik hier om naar de online bestandscatalogus The works by Hercules Segers in the Rijksmuseum te gaan.

Bron: Persbericht Rijksmuseum
Beeld: Hercules Segers, Bergvallei met omheinde velden, c. 1625-1630