Kasteel Amerongen laat zich tijdens het winterthema ‘Kasteel Amerongen in winterslaap’ van 10 januari tot en met 31 maart 2019 van een totaal andere kant zien. Na de drukte van de zomer en de kersttijd wordt het kasteel winterklaar gemaakt: de meubels worden afgedekt en een serene rust daalt over het Huys. Nu is het de tijd om u de bijzondere verhalen te vertellen van het verlaten kasteel dat in de winter werd overgedragen aan zorg van het personeel.

Wanneer Kasteel Amerongen in winterslaap is, voert het behoud en beheer de boventoon in het historische ensemble. Tijdens een rondleiding hoort u alles over de instandhouding van het kasteel en krijgt u een uniek kijkje achter de schermen van de werkwijze van een museum. De collectie afdekken is een belangrijk onderdeel. Deze werkwijze wordt ook wel aangeduid als ‘put the house to bed’ en werd in het verleden volop gedaan wanneer de kasteeleigenaren de warmte van de stad opzochten en hun buitenhuis in de winter achterlieten.

Het eeuwen oude interieur wordt in de wintermaanden zorgvuldig nagekeken en voorzichtig schoon gemaakt. De antieke gordijnen worden steekje voor steekje geconserveerd. Zo bewaren we de zichtbare geschiedenis sinds 1678 van de adellijke familie Van Reede, later Van Aldenburg-Bentinck en behouden we het eeuwenoude karakter van het Huys. Afgelopen jaar is een bijzonder hemelbed weer in elkaar gezet en deze is tijdens de winteropstelling te zien. De rondleiding voert langs verborgen ruimtes waar nooit iemand kwam en vertelt u de geschiedenis van vreemde voorwerpen.

Tijdens de winterslaap ervaart u het Huys en de kasteeltuin in een totaal andere gedaante! Nieuwsgierig naar alle winterse verhalen van Kasteel Amerongen? Bezoek dan het Huys tijdens haar welverdiende winterslaap.

  • Winterthema: Kasteel Amerongen in Winterslaap
  • Datum:  10 januari tot en met 31 maart 2019. Rondleidingen op donderdag t/m zondag van 11.00 t/m 15.00 uur
  • Entree: de reguliere entreeprijzen zijn van kracht
  • Toegankelijkheid: Kasteel Amerongen is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen vanwege de vele trappen.
  • Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen

Bron en beeld: persbericht Kasteel Amerongen