Van onze redactie – De Gurlitt-affaire houdt de gemoederen al enkele jaren bezig. In 2012 kwam de imposante kunstverzameling van Hildebrandt Gurlitt aan het licht tijdens een huiszoeking. De politie vond zo’n 1200 meesterwerken in München en later nog eens 300 exemplaren in Salzburg. Nadat Gurlitt in de Tweede Wereldoorlog zaken had gedaan met de nazi’s, zijn de kunstwerken van onder meer Monet, Kirchner en Rodin decennialang verborgen gehouden.
Momenteel loopt er een onderzoek naar de complexe afkomst van de beruchte collectie. Vanaf 14 september presenteert Martin-Gropius-Bau in Berlijn de tentoonstelling ‘Gurlitt: Status Report’, die is gebaseerd op de laatste uitkomsten van dit onderzoek. Ongeveer 250 kunstwerken zullen worden getoond, waarbij specifiek wordt ingegaan op de geschiedenis van de verzamelaars, handelaren en kunstenaars die ten prooi zijn gevallen aan het naziregime. Vorig najaar al presenteerden Bundeskunsthalle in Bonn en Kunstmuseum Bern de drukbezochte dubbeltentoonstelling ‘Bestandsaufnahme Gurlitt’. Lees meer: www.museumsportal-berlin.de/en/exhibitions/bestandsaufnahme-gurlitt.

Beeld: Auguste Rodin (1840–1917), ‘La femme accroupie’ca. 1882. Foto: Albrecht Fuchs © Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH.