Een Russische bewaker van het Jeltsin-centrum in Ekaterinburg is beschuldigd van het vernielen van een 20e-eeuws schilderij, nadat hij de gezichtsloze figuren met balpen van ogen had voorzien. Het was zijn eerste en laatste werkdag als museumbewaker.

Het gaat om het schilderij ‘Three Figures’ (1932-34) van de Russische avant-gardekunstenaar Anna Leporskaya. Tijdens de bekladding was het werk in bruikleen van de Tretjakovgalerij in Moskou, een van de grootste kunstmusea van Rusland. De bewaker tekende zijn gezichtjes eind vorig jaar en werd deze week na een politie-onderzoek in staat van beschuldiging gesteld. Gelukkig is het schilderij dat zo’n 850.000 euro waard is relatief eenvoudig te herstellen.

Anna Leporskaya
Leporskaya (1900-1982) was een leerling van de beroemde Russische suprematist Kazimir Malevich. Ze is vooral bekend vanwege haar werk in porselein. Naast de Tretyakovgalerij is haar werk te zien in het Russisch Museum voor Decoratieve, Toegepaste en Volkskunst in Moskou en het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg.

Bron: diverse nieuwsberichten
Hoofdbeeld: fragment van ‘Three Figures’, Tretjakovgalerij